Deutsche Bahn ne namerava da ispuni sindikalne zahteve

Mašinovođe u Nemačkoj opet stupaju u štrajk

EUU fokusu

7.12.2023 16:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Mašinovođe u Nemačkoj opet stupaju u štrajk Mašinovođe u Nemačkoj opet stupaju u štrajk
Nemačke mašinovođe najavile su u četvrtak hitni štrajk koji će početi uveče istog dana. Biće to četvrti štrajk ove godine i usledio je nakon... Mašinovođe u Nemačkoj opet stupaju u štrajk

Nemačke mašinovođe najavile su u četvrtak hitni štrajk koji će početi uveče istog dana. Biće to četvrti štrajk ove godine i usledio je nakon prekida ranije ove nedelje zbog obilnih snežnih padavina u južnom delu zemlje.

Putničke usluge kojima upravlja glavni železnički operater Deutsche Bahn (DB) biće prekinute 24 sata do petka u 22 časa. DB je upozorio putnike da očekuju „masovna ograničenja i otkazivanja“ vozova, prenosi Euronews.

Sindikat GDL pozvao je na štrajk nakon prekida pregovora sa kompanijom DB o platama i radnom vremenu. Železnička kompanija saopštila je da će vozovi saobraćati prema rasporedu štrajka koji osigurava samo veoma ograničenu osnovnu uslugu na međugradskim, regionalnim i lokalnim linijama.

DB je zamolio putnike da se uzdrže od nepotrebnih putovanja tokom štrajka i da odlože svoje putovanje za drugo vreme. Kompanija je saopštila da će putnici čiji su vozovi otkazani imati pravo na puni povrat novca.

Sindikat GDL želi da smanji radno vreme na 35 sati nedeljno, sa sadašnjih 38, bez smanjenja plata, što DB nije prihvatio. Sindikat tvrdi da šefovi železnice ignorišu legitimne potrebe svojih zaposlenih, čime „ugrožavaju budućnost klimatski najprikladnijeg transportnog sredstva“.

GDL takođe traži povišicu od 555 evra mesečno za zaposlene plus jednokratnu isplatu 3.000 evra za kompenzovanje inflacije. DB je saopštio da je dao ponudu koja predstavlja povećanje od 11 odsto, ocenjujući da sindikat mašinovođa štrajkuje zbog zahteva koji se ne mogu ispuniti, umesto da pregovara i da se suoči sa realnošću.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...