traže povećanje zarada od 12 odsto

Nemački železničari od nedelje ponovo u štrajku

EUU fokusu

11.5.2023 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemački železničari od nedelje ponovo u štrajku Nemački železničari od nedelje ponovo u štrajku
Sindikat nemačkih radnika u transportu EVG pozvao je železničare na štrajk od nedelje uveče do sledećeg utorka. Zaposleni su dugo u sporu oko plata... Nemački železničari od nedelje ponovo u štrajku

Sindikat nemačkih radnika u transportu EVG pozvao je železničare na štrajk od nedelje uveče do sledećeg utorka. Zaposleni su dugo u sporu oko plata sa državnom železnicom Deutsche Bahn (DB) i drugim preduzećima iz sektora i štrajkom žele da povećaju pritisak.

Sindikat je saopštio da od nedelje u 22 časa do utorka u ponoć neće raditi ni međugradski, ni regionalni železnički prevoz. „Nema napretka u pregovorima, pa ponovo stupamo u štrajk“, rekla je Kosima Ingešaj (Cosima Ingenschay) iz EVG, a prenosi agencija DPA.

„Štrajkovaćemo ukupno 50 sati jer nam poslodavci ne ostavljaju opciju osim da povećamo pritisak“, izjavio je pregovarač Kristijan Loroh (Kristian Loroch).

Biće to treći štrajk u celoj državi od početka tarifnih pregovora krajem februara. Železničari su u martu osmosatnim štrajkom podržali sindikat Verdi zaposlenih u uslugama.Očekivani saobraćajni haos – nije radila ni većina aerodroma – tada je ipak izostao.

EVG zahteva povišicu od 12 odsto ili najmanje 650 evra, za one sa slabijom platom i to na 12 meseci, umesto uobičajenih dve godine.

Nemačka železnica nudi znatno manje. Prvo je na sto stavila predlog neoporezivog, postepenog usklađivanja neto plata sa stopom inflacije, odnosno fazno povećanje za 10 odsto za male i srednje, odnosno osam odsto za visoke plate počevši od marta 2024. godine.

  • SUNCE

    11.5.2023 #1 Author

    Plate od minimum 650 eur i jesu minimum s obzirom da su troškovi u Nemackoj mnogo veći nego kod nas a to je i za naše uslove skromna plata.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.5.2023 #2 Author

    Opravdano traze povecanje plata,za njihov standard je to premalo…

    Odgovori

  • MAJA

    15.5.2023 #3 Author

    Premalo je to, naravno da ce strajkovati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...