sindikati traže povišice od 10,5 odsto ili najmanje 500 evra

„Superštrajk“ blokirao nemački javni transport

EU

27.3.2023 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

„Superštrajk“ blokirao nemački javni transport „Superštrajk“ blokirao nemački javni transport
Aerodromi, železničke i autobuske stanice širom Nemačke u ponedeljak su osvanule prazne. Desetine hiljada radnika se odazvalo pozivu sindikata da stupe u 24-satni „superštrajk“... „Superštrajk“ blokirao nemački javni transport

Aerodromi, železničke i autobuske stanice širom Nemačke u ponedeljak su osvanule prazne. Desetine hiljada radnika se odazvalo pozivu sindikata da stupe u 24-satni „superštrajk“ i tako podrže zahtev za povišicom u ključnoj rundi tarifnih pregovora.

Do utorka ujutro otkazane su skoro sve međunarodne, regionalne i gradske železničke linije. Blokirani su i skoro svi aerodromi u zemlji, uz izuzetak berlinskog.

Nemačka železnica (DB) je jutros osudila štrajk kao „neodmeren i preteran,“ upozorivši da „ugrožava milione putnika“ i hiljade preduzeća koje zavise od transporta, prenosi DPA.

„Ne mogu svi da rade od kuće,“ rekao je jedan portparol DB u Berlinu. „Profitiraju samo naftne kompanije,“ dodao je predstavnik, aludirajući na to kako mnogo ljudi mora da komutira automobilom. DB je zbog štrajka još prošle za ponedeljak otkazala međunarodne linije, kao i veći deo regionalnog železničkog saobraćaja.

„Od dinamike štrajka zavisi hoćemo li tokom dana moći da obnovimo neke regionalne linije,“ rekao je portparol.

Sindikat zaposlenih u javnoj upravi sa 2,5 miliona članova i druge sindikalne organizacije zahtevaju povišicu od 10,5 odsto ili najmanje 500 evra, insistirajući da je to minimum za pokrivanje realnog pada zarade pod naletom inflacije.

Treća i poslednja runda pregovora zakazana je za ponedeljak prepodne. Dva prethodna kruga, iz januara i marta, propali su bez znatnijeg približavanja stavova.

  • Jovana24

    27.3.2023 #1 Author

    Umesto da prave gubitke u medjunarodnom transportu lakse bi bilo uslisiti zahteve radnika…

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2023 #2 Author

    Nastavice sa strajkovima dokle god im se ne ispune uslovi koje traze…

    Odgovori

  • TATJANA

    28.3.2023 #3 Author

    Ovo je veliki kolaps i veliki ekonomski gubici su sigurno obim prouzrokovani

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.3.2023 #4 Author

    Kapa dole organizaciji i snazi Sindikata u Nemačkoj. Dostojanstvo radnika treba sačuvati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...