Berlin pojačava napore da sankcioniše Moskvu

Nemačka namerava da zapleni 720 miliona evra zamrznutog ruskog novca

EU

21.12.2023 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka namerava da zapleni 720 miliona evra zamrznutog ruskog novca Nemačka namerava da zapleni 720 miliona evra zamrznutog ruskog novca
Glavni nemački savezni tužilac objavio je u sredu zahtev za konfiskaciju oko 720 miliona evra koje ruska finansijska institucija drži na bankovnom računu u... Nemačka namerava da zapleni 720 miliona evra zamrznutog ruskog novca

Glavni nemački savezni tužilac objavio je u sredu zahtev za konfiskaciju oko 720 miliona evra koje ruska finansijska institucija drži na bankovnom računu u Frankfurtu.

„Nećemo dozvoliti da se ruska sredstva koja se koriste za finansiranje ilegalnog agresorskog rata protiv Ukrajine nesporno drže na nemačkim računima. Liberalna demokratija se brani na strani napadnutih i protivi se nasilju nad zakonom“, naveo je nemački ministar Marko Bušman (Marco Buschmann) na mreži X, prenosi Politico.

Predlog predstavlja eskalaciju napora Nemačlke da sankcioniše Rusiju. Ako tužioci budu uspeli, zamrznuta ruska sredstva bi se slila u nemačku saveznu kasu, navodi zvaničnik upoznat sa slučajem. Nemačka je do sada samo zamrzla sredstva u vlasništvu ruskih kompanija i pojedinaca pod sankcijama.

Predmetnih 720 miliona evra, koje u Frankfurtu drži podružnica Moskovske berze, zamrznuto je nakon što je Evropska unija odlučila u junu 2022. godine da uključi tu instituciju na listu sankcija. Sada je na Višem regionalnom sudu u Frankfurtu da odluči da li Nemačka može na kraju da konfiskuje novac. Sudski postupak će verovatno dugo trajati.

Zaplena zamrznutog ruskog novca nije bez međunarodnog pravnog presedana. U maju je američko državno tužilaštvo najavilo prvi transfer oduzete ruske imovine na korišćenje Ukrajini. Ovog meseca Evropska komisija predstavila je plan da se ruska imovina zamrznuta u EU koristi za obnovu Ukrajine, iako širi dogovor o planu nije osiguran.

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da je moglo da pokrene krivični postupak za oduzimanje novca jer su „nepoznate osobe odgovorne za rusku finansijsku instituciju“, pokušale da povuku zamrznutih 720 miliona evra, što bi predstavljalo kršenje nemačkog zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...