na samitu u Briselu 26. i 27. oktobra

EU rešava nedoumice oko korišćenja prihoda od ruske imovine vredne 266 milijardi evra

EUVesti

14.10.2023 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU rešava nedoumice oko korišćenja prihoda od ruske imovine vredne 266 milijardi evra EU rešava nedoumice oko korišćenja prihoda od ruske imovine vredne 266 milijardi evra
Evropska unija se nada da će rešiti nedoumice oko korišćenja ruske imovine za Ukrajinu, čija je vrednost procenjena na 266 milijardi evra. Lideri Evropske... EU rešava nedoumice oko korišćenja prihoda od ruske imovine vredne 266 milijardi evra

Evropska unija se nada da će rešiti nedoumice oko korišćenja ruske imovine za Ukrajinu, čija je vrednost procenjena na 266 milijardi evra.

Lideri Evropske unije će na sastanku krajem oktobra zahtevati „odlučan napredak“ kada je reč o korišćenju prihoda od ruske imovine, zamrznute sankcijama, kao pomoć Ukrajini, navodi se u nacrtu saopštenja pred samit u Briselu u koji je Reuters imao uvid.

Ovo pitanje, čije je rešavanje u zastoju već mesecima, trebalo bi da razmatraju nacionalni lideri bloka koji se sastaju na samitu u Briselu 26. i 27. oktobra, prenosi Mina, pozivajući se na B92.

Sjedinjene Američke Države i Britanija prošlog meseca su dale znak podrške za plan Evropske unije da oporezuje neočekivanu dobit ostvarenu od zamrznutih ruskih državnih sredstava, što bi bilo usmereno za finansiranje Ukrajine u ratu protiv Rusije.

Ministri finansija zemalja Grupe sedam (G7), koje su se sastale u Maroku, procenili su vrednost te zamrznute imovine na oko 266 milijardi evra.

Kako se navodi, očekuje se još posla narednih meseci kako bi bili pronađeni pravno ispravni načini korišćenja pomenutih sredstava za pomoć Ukrajini.

Rad 27 država članica Evropske komisije na tim pitanjima više puta je odlagan zbog pravnih nedoumica, naročito nakon što su sankcije na privatno rusko bogatstvo osporene na sudovima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...