Očekuje se reakcija na inflatorne pritiske

Visoka inflacija kao najava podizanja kamatnih stopa u 2022. godini

BankeBerzaNovacSvetVesti

13.12.2021 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Visoka inflacija kao najava podizanja kamatnih stopa u 2022. godini Visoka inflacija kao najava podizanja kamatnih stopa u 2022. godini
Indeksi Njujorške berze snažno su porasli prošle nedelje, a u tome ih nisu pokolebale vesti o inflaciji od 6,8 odsto u novembru, najvišoj u... Visoka inflacija kao najava podizanja kamatnih stopa u 2022. godini

Indeksi Njujorške berze snažno su porasli prošle nedelje, a u tome ih nisu pokolebale vesti o inflaciji od 6,8 odsto u novembru, najvišoj u gotovo 40 godina.

Samo nekoliko dana nakon što su se ulagači prilično uplašili omikrona, pa čak i upozorenja Fed da će njegovo povlačenje novčanih podsticaja ići brže od predviđanja, Wall Street se približio rekordima. Dow Jones je prošle nedelje dobio četiri odsto, kao i širi indeks S&P 500 (najviše od februara), što je manje od jedan odsto u odnosu na rekordne vrednosti, piše Seebiz.eu.

Najava inflacije od 6,8 procenata čak je naišla na odobravanje, jer je bilo predviđanja da će rast cena biti sedam odsto.

Ogromni fiskalni i monetarni podsticaji, u kombinaciji s poremećenim lancima snabdevanja, podstakli su rast cena kakav u Sjedinjenim Američkim Državama nije zabeležen od 1982. godine. Temeljna inflacija (bez cena energije i hrane) porasla je za pola procenta na mesečnom i godišnjem nivou, na 4,9 odsto (najviše od 1991. godine).

Svetla tačka bili su polovni automobili, hotelski smeštaj i cene avio karata, gde je rast cena bio niži od očekivanog. To bi mogao biti znak da se inflacija već bliži vrhuncu.

Nedavno je predsednik Fed Džerom Pauel (Jerome Powell) najavio da će čelnici centralne banke na sednici u decembru zbog visoke inflacije raspravljati o mogućem ubrzavanju plana ukidanja programa kupovine obveznica.

Uskoro se očekuje i povećanje kamata. U anketi agencije Reuters analitičari procenjuju da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 procentnih bodova u trećem kvartalu iduće godine.

Ali, ostane li inflacija visoka još nekoliko meseci, Fed bi mogao povećati kamatne stope i ranije.

Kako će Federalne rezerve SAD reagovati na sve ove inflatorne pritiske ove nedelje? Očekuje se da će Fed ubrzati proces sužavanja (srezaće 30 milijardi dolara svaki mesec) i okončati program kvantitativnih olakšica u martu, otvarajući put za prvo povećanje kamatnih stopa nakon epidemije.

Očekuje se da će se to dogoditi u maju ili junu, nakon čega sledi bar još jedno povećanje kamatnih stopa u 2022. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...