(FOTO/VIDEO) SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU, NAJMANJE JEDNA ŽRTVA Potres se osetio u mnogim evropskim zemljama

RegionVesti

29.12.2020 14:24 Autor: Julijana Vincan 1

(FOTO/VIDEO) SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU, NAJMANJE JEDNA ŽRTVA Potres se osetio u mnogim evropskim zemljama (FOTO/VIDEO) SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU, NAJMANJE JEDNA ŽRTVA Potres se osetio u mnogim evropskim zemljama
Snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale, pogodio je oko podne Hrvatsku. Epicentar potresa je bio 46 kilometra južno od Zagreba između Siska i... (FOTO/VIDEO) SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU, NAJMANJE JEDNA ŽRTVA Potres se osetio u mnogim evropskim zemljama

Snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale, pogodio je oko podne Hrvatsku. Epicentar potresa je bio 46 kilometra južno od Zagreba između Siska i Petrinje, a osetio se u celom regionu i šire.

U Petrinji je poginulo dvanaestogodišnje dete, potvrdio je gradonačelnik tog grada Darinko Dumbović , a strahuje se da ima još žrtava, kao i mnogo povređenih ljudi. Još uvek se ne zna koliko ima povređenih, a spasilačke ekipe, vojska, vatrogasci i ekipe Hitne pomoći su na terenu i pokušavaju da pomognu i eventualno pronađu osobe koje su zatrpane u ruševinama.

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) procenio je da se potres u Hrvatskoj, osim u Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, osetio i u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji i Austriji, prenosi Hina.

Posle snažnog zemljotresa od 6,2 stepena koji je u 12.20 sati pogodio središnji deo Hrvatske, usledili su i naknadni potresi.

Foto: Tanjug

Hrvatski mediji javljaju da su prve scene iz Petrinje dramatične, kao i da su delovi grada u ruševinama, dok vatrogasne sirene odjekuju u Zagrebu.

Naneta je i velika materijalna šteta, a tačne procene će stići naknadno.

Hrvatska policija upozorila je građane da izađu iz građevina i da se odmaknu od ruševina. Slabiji zemljotres se osetio i u Beogradu, a kako navodi Seizmološki zavod, epicentar u Srbiji je bio kod Brusa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković otišao je u Petrinju koja je snažno pogođena u današnjem potresu.

Foto: Tanjug

EU ponudila pomoć Hrvatskoj nakon novog zemljotresa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je sa premijerom Hrvatske Anderejem Plenkovićem i ponovo ponudila pomoć EU nakon što je Hrvatsku dva dana za redom pogodio snažan zemljotres.

“Spremni smo da pomognemo. Zatražila sam od komesara Janeza Lenarčića da, čim situacija to dozvoli, poseti Hrvatsku”, napisala je Fon der Lajen na svom Twitter nalogu.

Ugašena nuklearna elektrana u Sloveniji

Zemljotres koji je pogodio Hrvatsku osetio se i u susednoj Sloveniji, a nuklearna elektrana Krško obustavila je rad iz predostrožnosti. Gašenje nuklearke je standardna procedura u slučaju snažnog potresa, rečeno je iz ove kompanije za STA, prenosi Tanjug. Nuklearka se nalazi oko 80 kilometara severozapadno od Petrinje.

  • Goca Bg

    29.12.2020 #1 Author

    Pored korone,jos nam je i zemljotres trebao…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...