Ekonomski rast druge evropske ekonomije počeće da usporava

Francuski BDP porastao tri odsto u trećem kvartalu

NovacSvetVesti

29.10.2021 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Francuski BDP porastao tri odsto u trećem kvartalu Francuski BDP porastao tri odsto u trećem kvartalu
Francuski bruto domaći proizvod (BDP) je porastao tri odsto u trećem kvartalu 2021. godine i nadmašio tržišne prognoze, zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji i ekspanziji... Francuski BDP porastao tri odsto u trećem kvartalu

Francuski bruto domaći proizvod (BDP) je porastao tri odsto u trećem kvartalu 2021. godine i nadmašio tržišne prognoze, zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji i ekspanziji izvoza, navodi se u preliminarnim podacima Nacionalne statističke službe INSEE objavljenim u petak.

U anketi koju je sprovela agencija Reuters, 24 analitičara predviđala su rast druge najveće evropske ekonomije od 2,1 odsto.

Ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) izjavio je za radio France Info da je reč o „izuzetnom rezultatu“ koji pokazuje da se ekonomija kreće u pravom smeru, prenosi Tanjug.

Prema saopštenju INSEE, rast u trećem kvartalu znači da je francuska ekonomija blizu dostizanja nivoa pre izbijanja pandemije Covid-19.

Analitičari investicione banke ING ocenili su podatak o rastu BDP u trećem kvartalu kao „odličnu vest“, ali su upozorili da bi on mogao da predstavlja maksimum u ovoj i idućoj godini, pošto se globalna ekonomija bori s inflatornim pritiscima i problemima u lancu snabdevanja.

Kako su napisali u analizi, nivo rasta u trećem kvartalu je verovatno najveći koji ćemo videti u Francuskoj 2021. i 2022. godine. Dostignut je vrhunac i od sada će ekonomski rast početi da usporava.

INSEE je prognozirao da će francuski BDP zabeležiti rast od 6,25 odsto u 2021. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...