NAPREDUJE AMERIČKI PREDLOG O GLOBALNOM OPOREZIVANJU

G7 blizu saglasnosti o svetskoj minimalnoj stopi na dobit

PoreziPreduzetnikSvetVesti

25.5.2021 14:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

G7 blizu saglasnosti o svetskoj minimalnoj stopi na dobit G7 blizu saglasnosti o svetskoj minimalnoj stopi na dobit
Grupa ekonomski najnaprednijih zapadnih zemalja G7 blizu je postizanja sporazuma o porezu na dobit multinacionalnih kompanija, otvarajući put za globalni dogovor kasnije tokom godine... G7 blizu saglasnosti o svetskoj minimalnoj stopi na dobit

Grupa ekonomski najnaprednijih zapadnih zemalja G7 blizu je postizanja sporazuma o porezu na dobit multinacionalnih kompanija, otvarajući put za globalni dogovor kasnije tokom godine za stvaranje novih pravila za oporezivanje najvećih svetskih kompanija.

Sporazum G7 mogao bi biti potpisan još ove nedelje nakon što je postignut napredak među najvišim zvaničnicima, a to bi bio podsticaj za dogovor na formalnim pregovorima koji se vode u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu pod nadzorom G20, prenosi Financial Times.

Izvor: prof. dr Milica Bisić

Dogovor u okviru OECD, koja okuplja 37 država, verovatno bi doveo do najvećeg potresa u međunarodnom oporezivanju preduzeća i značajno bi umanjio mogućnost multinacionalnih i tehnoloških kompanija da preusmeravaju dobit u jurisdikcije sa niskim stopama poreza.

Optimizam u vezi sa dugo traženim sveobuhvatnim ugovorom o načinu oporezivanja pomenutih kompanija porastao je od prošle nedelje, kada je američko Ministarstvo finansija predložilo minimalnu globalnu poresku stopu od 15 procenata, umesto ranijih 21 odsto.

Izvor: Bloomberg

Zamenik ministra finansija SAD Vali Adejemo (Wally Adeyemo) rekao je da očekuje snažnu podršku kolega iz G7 za minimalnu globalnu stopu poreza na dobit, što bi trebalo da podstakne podršku Kongresa za predložene domaće zakone o povećanju poreza.

„Moj osećaj je da ćete videti veliku objedinjenu podršku G7 koja napreduje“, izjavio je Adejamo, nakon što su Francuska, Nemačka, Italija i Japan dali pozitivne komentare na predlog američkog Ministarstva finansija, prenosi Aljazeera. Adejamo je naveo i da bi veći američki minimalni porez podstakao druge zemlje da se približe poreskoj stopi u SAD.

Na pitanje da li će London podržati američki predlog, premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) pozdravio je obnovljenu posvećenost SAD postizanju rešenja i rekao da je prioritet postizanje međunarodnog sporazuma o oporezivanju velikih digitalnih kompanija kao što su Alphabet i Facebook.

Stopa poreza na dobit u Velikoj Britaniji je 19 odsto, a u okviru OECD pregovara oko 140 država sa mahom različitim visinama poreza, a neke od njih usprotivile su se prethodnom američkom predlogu. Snažan uticaj na tok i ishod pregovora imaju zemlje G7 – SAD, Japan, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Kanada.

Do sastanka ministara finansija zemalja G20 u julu u Veneciji, trebalo bi da se postigne jedinstvo oko minimalne globalne poreske strukture, ocenio je Adejamo. On je dodao da će biti razrađeno mnogo tehničkih detalja, pa bi konačni sporazum najrazvijenih zemalja sveta mogao da usledi na samitu G20 u oktobru u Rimu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...