značajno povećanje u svim zemljama regiona

Galenika ostvarila rast prodaje od 13 odsto na tržištu Srbije

BiznisFirme u fokusuSrbijaVesti

2.3.2022 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Galenika ostvarila rast prodaje od 13 odsto na tržištu Srbije Galenika ostvarila rast prodaje od 13 odsto na tržištu Srbije
Kompanija Galenika, koja je deo brazilske NC Grupe, tokom 2021. godine je zabeležila značajno proširenje portolija proizvoda, rast u Srbiji i na regionalnim tržištima,... Galenika ostvarila rast prodaje od 13 odsto na tržištu Srbije

Kompanija Galenika, koja je deo brazilske NC Grupe, tokom 2021. godine je zabeležila značajno proširenje portolija proizvoda, rast u Srbiji i na regionalnim tržištima, i dalju modernizaciju poslovanja.

Na tržištu Srbije, Galenika je ostvarila povećanje prodaje za 13 odsto u odnosu na 2020. godinu, ali je i rasla 25 odsto brže od tržišta, čime je potvrdila stabilnu drugu poziciju po udelu na farmaceutskom tržištu Srbije. Na tržištima regiona gde Galenika posluje (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija) ostvareno je povećanje prodaje za čak 33 odsto.

U Srbiji i regionu, 31 proizvod je registrovan, dok je 29 već pušteno u promet. U 2021. godini, Galenika je ostvarila rast proizvodnje od devet odsto u odnosu na 2020. godinu, kaže se u zvaničnom izveštaju kompanije.

Pored regiona, Galenika uspešno posluje na 13 međunarodnih tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike, gde je povećala izvoz za 14 odsto, dok je na tržištu Evropske unije uspešno registrovano 19 proizvoda.

Galenikin Institut za istraživanje i razvoj uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, radi na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lekova. Uspešno su završeni transferi tehnologije za dva proizvoda, a preostala tri se očekuje da budu završeni do kraja aprila ove godine. 

„Prošlu godinu je obeležila i internacionalizacija poslovanja sa značajnim rastom u regionu i na međunarodnim tržištima. Internacionalno poslovanje je oblast koju ćemo nastaviti da razvijamo i tokom 2022. godine“, izjavio je Rikardo Vian Markes (Ricardo Vian Marques), generalni direktor kompanije Galenika.

U svom saopštenju, kompanija takođe ističe da nastavlja proces digitalizacije poslovanja. kompanije se nastavlja. U 2021. godini je implementirala SAP Analytics Cloud – najnapredniju platformu koja kombinuje poslovnu inteligenciju (business inteligence), naprednu i prediktivnu analitiku i mogućnosti planiranja u integrisanom poslovnom okruženju. 

Započet je i novi investicioni ciklus sa fokusom na zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti. Galenika je tokom 2021. godine svoju posvećenost društveno-odgovornom poslovanju dokazala i realizacijom donacija u medicinskoj opremi za 14 zdravstvenih ustanova i donacija u lekovima za 96 zdravstvenih ustanova. 

  • Ika

    2.3.2022 #1 Author

    Čudo da nije više, svi kupuju previše lekova od kako je korona..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    2.3.2022 #3 Author

    odličan rezultat kompanije tome je u velikoj meri doprinela pandemija. sada se mnogo više kupuju vitamini i ostali dodatci

    Odgovori

  • IRINA

    2.3.2022 #4 Author

    bravo za rezultate nadamo se da će još biti bolje

    Odgovori

  • ZVE84

    3.3.2022 #5 Author

    Ljudi su postali hipohonderi, a nekima to mnogo odgovara i to baš lepo koriste….

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #6 Author

    Ako je neko profitirao za vreme korone to je farmaceutska industrija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...