Čelnici japanske kompanije razmatraju podelu poslovanja

Ostavka izvršnog direktora kompanije Toshiba podstiče sukob akcionara i rukovodstva

Firme u fokusuInvesticijePoslovanjeSvetU fokusuVesti

1.3.2022 19:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ostavka izvršnog direktora kompanije Toshiba podstiče sukob akcionara i rukovodstva Ostavka izvršnog direktora kompanije Toshiba podstiče sukob akcionara i rukovodstva
Izvršni direktor kompanije Toshiba iznenada je podneo ostavku, a ovaj potez je podstakao spekulacije da će japanska grupacija razmotriti mogućnost preuzimanja privatnog posla i... Ostavka izvršnog direktora kompanije Toshiba podstiče sukob akcionara i rukovodstva

Izvršni direktor kompanije Toshiba iznenada je podneo ostavku, a ovaj potez je podstakao spekulacije da će japanska grupacija razmotriti mogućnost preuzimanja privatnog posla i ojačati rešenost velikih investitora da se suprotstave planu kompanije da se podeli na dva dela.

Ostavka izvršnog direktora Satošija Cunakave (Satoshi Tsunakawa), koji se vratio na čelo kompanije Toshiba 2020. godine nakon previranja u samom rukovodstvu firme, predstavlja još jedan preokret u sagi o sukobu između rukovodstva i akcionara japanske firme.

Iz kompanije je saopšteno da će njeno novo rukovodstvo, koje se oslanja na interne kandidate, nastaviti sa kontroverznim planom da se poslovanje industrijskog konglomerata podeli na dva dela. Međutim, veliki investitori su za Financial Times izjavili da će se i dalje protiviti toj odluci i da će ostati u opoziciji u odnosu na rukovodstvo kompanije Toshiba sve dok zvanično ne nastavi pregovore sa potencijalnim kupcima.

Prošle godine, Cunakavin prethodnik je najavljivao da kompanija razmatra predlog za otkup od 20 milijardi dolara od grupe privatnog kapitala CVC Capital Partners sa sedištem u Velikoj Britaniji. Doneta je preliminarna odluka, koja je nakon oštrog protivljenja članova upravnog odbora kompanije odbačena. Neki od najvećih akcionara kompanije su izjavili da će se suprotstaviti svakoj strateškoj opciji koja ne dozvoljava mogućnost otkupa.

Ove godine, iz računarske kompanije je stigao predlog za skromniju dvosmernu podelu, koja takođe nije zadovoljila investitore. 

Zbog finansijske krize kroz koju je Toshiba prošla pre pet godina, registar akcionara kompanije je u velikoj meri opterećen stranim hedž fondovima i aktivistima. Među njima su američki fond Farallon Capital, 3D Investment Partners i Effissimo, fond sa sedištem u Singapuru.

  • MARKO7

    2.3.2022 #1 Author

    Baš šteta za toliku i jaku kompaniju..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...