Potencijalni ugovor bi se mogao sklopiti po ceni od 6.000 jena po akciji

Kompanija Toshiba neće prihvatiti ponude za otkup privatnog kapitala

NovacVesti

6.12.2021 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Toshiba neće prihvatiti ponude za otkup privatnog kapitala Kompanija Toshiba neće prihvatiti ponude za otkup privatnog kapitala
Predstavnici japanske kompanije Toshiba odlučili su da odustanu od ponuda za otkup privatnog kapitala, kao i od pregovora o manjinskom udelu kanadske kompanije Brookfield,... Kompanija Toshiba neće prihvatiti ponude za otkup privatnog kapitala

Predstavnici japanske kompanije Toshiba odlučili su da odustanu od ponuda za otkup privatnog kapitala, kao i od pregovora o manjinskom udelu kanadske kompanije Brookfield, navode tri izvora upućena u slučaj.

Odluka kompanije Toshiba da se okrene pređašnje najavljenim planovima za podelu svog poslovanja na tri dela, formirala je različite struje među konglomeratima i brojnim investicionim fondovima, navode za Reuters izvori koji su želeli da ostanu anonimni zbog osetljivosti teme.

Neki investitori smatraju problematičnim argument japanskog giganta da će podela na tri dela doprineti rastu vrednosti kompanije, uzimajući u obzir da ona nikada nije formalno tražila kupce za svoju imovinu. Zbog toga neki investitori preispituju transparentnost njene strateške revizije.

Barem jedan investicioni fond rekao je odboru kompanije Toshiba da bi ugovor mogao da se sklopi po ceni od 6.000 jena po akciji ili više. Druga firma je rekla da bi ugovor mogao biti postignut po ceni od 5.000 jena za akciju.

Cena od 6.000 jena bi značila da je ukupna vrednost kompanije 2,6 biliona jena (23 milijarde dolara) i viša je za 32 odsto od njegove prosečne cene u proteklih 200 dana, navodi Refinitiv data.

Time bi se akcije našle u cenovnom rangu između 6.000 i 6.500 jena, koliko su mnogi veliki deoničari, uključujući investicioni fond Elliot Management, procenili da je fer.

Predstavnici odbora kompanije Toshiba prošlog meseca su saopštili da su pitali četiri firme privatnog kapitala da obave procenu cene potencijalnog ugovora za privatizaciju. Kako su objasnili, cenovni rang “nije bio u skladu sa tržišnim očekivanjima”, ali konkretne cene nisu naveli.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...