GALENIKA PROIZVELA 372.000 TABLETA LEKA HLOROKIN Nadležni tvrde da je to dovoljno za Srbiju

InvesticijeSrbijaVesti

20.4.2020 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs

GALENIKA PROIZVELA 372.000 TABLETA LEKA HLOROKIN Nadležni tvrde da je to dovoljno za Srbiju GALENIKA PROIZVELA 372.000 TABLETA LEKA HLOROKIN Nadležni tvrde da je to dovoljno za Srbiju
Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju Covid-19 pacijenata, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodala da... GALENIKA PROIZVELA 372.000 TABLETA LEKA HLOROKIN Nadležni tvrde da je to dovoljno za Srbiju

Galenika je proizvela 372.000 tableta leka hlorokin, koji se koristi u lečenju Covid-19 pacijenata, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i dodala da su te količine dovoljne za potrebe naše zemlje i da sada „možemo da se opustimo“. Ona je navela da je iz Kine u četvrtak stiglo 160 kilograma supstance, da je “Galenika” za kratko vreme uspela da se organizuje i da počne sa proizvodnjom.

„Lek je ključan u lečenju Covid pacijenata i već krajem februara našao se u terapijskim protokolima svih zemalja sveta. Koristi se za lečenje reaumatidnog artritisa i sistemskog lupusa. Sa pojavom pandemije sačekao nas je novi scenario, a to je zabrana uvoza od zemalja iz kojih smo regularno uvozili lek“, kaže Škodrić za TV Pink.

Ona je rekla da je jedini izlaz bio sopstvena proizvodnja, da je “Galenika” izašla u susret i za kratko vreme uspela da uveze supstancu i proizvede lek. „Leka sada ima sasvim dovoljno, sada možemo da se opustimo i da budemo mirni. Sada smo osigurani“, naglasila je ona i dodala da je centralizovana raspodela svih lekova koji se koriste u kovid terapiji, uključujući i lek hlorokin.

„Tako smo obezbedili da sve bolnice dobiju kontinuiranu terapiju, a ne da bude princip ko pre do leka njegov lek. Hlorokin se koristi u terapiji kod svih pacijenata koji ispunjavaju uslove za bolničko lečenje. Daje se na nalog lekara specijaliste i strogo kontrolisano kao i svi lekovi ima neželjene efekte. Nikako ne sme na svoju ruku da se uzima“, rekla je Radojević Škodrić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak, 17. aprila, je objavio da je u Srbiji počela proizvodnja leka hlorokin, koji se koristi u lečenju korona virusa. „Upravo počinje proizvodnja hlorokina u Srbiji, ključnog leka protiv Covid-19. Bravo za Galeniku i srpske radnike“, naveo je Vučić za zvaničnom instagram profilu „BudućnostSrbije“, uz fotografije iz Galenike.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...