GEJMERI ZDRAVIJI OD PROSEČNOG STANOVNIŠTVA Ne puše, ne piju, samo se igraju, a neki od njih i zarađuju

Hi-techLifestyleSvetVesti

15.12.2020 13:07 Autor: Marko Miladinović 0

GEJMERI ZDRAVIJI OD PROSEČNOG STANOVNIŠTVA Ne puše, ne piju, samo se igraju, a neki od njih i zarađuju GEJMERI ZDRAVIJI OD PROSEČNOG STANOVNIŠTVA Ne puše, ne piju, samo se igraju, a neki od njih i zarađuju
Kvalitetna ishrana i redovno fiskulturno vežbanje važni su faktori zdravog i dugog života, ali sada se ispostavilo da su pripadnici jedne specifične demografske grupacije,... GEJMERI ZDRAVIJI OD PROSEČNOG STANOVNIŠTVA Ne puše, ne piju, samo se igraju, a neki od njih i zarađuju

Kvalitetna ishrana i redovno fiskulturno vežbanje važni su faktori zdravog i dugog života, ali sada se ispostavilo da su pripadnici jedne specifične demografske grupacije, ne baš poznate po upražnjavanju ovih „zahteva“, zapravo u boljem medicinskom stanju od prosečne svetske populacije.

Portal Studyfinds.org, na kome se objedinjuju naučne studije sa svih meridijana, objavio je nalaze ispitivanja objavljenog na 1.400 gejmera iz 65 država. Pokazalo se da su oni do 21 odsto skloniji da imaju idealnu telesnu težinu u odnosu na prosečne negejmere.

Ovakvi nalazi su u nesaglasju sa predrasudama da ljubitelji video igara, koji provode sate pred monitorima, najčešće konzumiraju brzu i nekvalitetnu hranu. Oni su, u stvarnosti, gotovo svi nepušači, obzirom da samo 3,7 procenata njih svakog dana zapali poneku cigaretu.

Kada je alkohol u pitanju, tu su već rezultati bliži svetskom proseku, mada opet u nešto povoljnijem svetlu. Među gejmerima je zabeleženo osam odsto manje konzumenata alkoholnih pića nego u prosečnoj populaciji.

Foto: Pexels.com

Pa uprkos iznenađujućim statističkim pokazateljima, autori studije sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu zaključuju da je gejmere od perioda viših razreda osnovne škole i srednje škole potrebno upućivati na više sportskog vežbanja, kako bi razvili pravilno telesno držanje i otklonili potencijalne zdravstvene komplikacije u kasnijoj dobi.

Istraživači su naglasili da čak i po tom pitanju u poslednje vreme postoje pozitivni trendovi, imajući u vidu da gejmeri koji se aktivno bave eSportskim disciplinama, odnosno učestvuju u grupnim online takmičenjima u igranju video igara – kako za finansijske nagrade, tako i u okviru privatnih turnira – sve više svog vremena odvajaju za vežbanje da bi ostali u formi i razvili brze reflekse.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...