Investicija usmerena na SAD, Veliku Britaniju i EU

Gejts u novi projekat čiste tehnologije ulaže 15 milijardi dolara

Hi-techInvesticijeLifestyleSvetU fokusuVesti

11.1.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gejts u novi projekat čiste tehnologije ulaže 15 milijardi dolara Gejts u novi projekat čiste tehnologije ulaže 15 milijardi dolara
Američki privatno-javni fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), iza kojeg stoji milijarder i suosnivač kompanije Microsoft Bil Gejts (Bill Gates), navodno planira da investira 15... Gejts u novi projekat čiste tehnologije ulaže 15 milijardi dolara

Američki privatno-javni fond Breakthrough Energy Catalyst (BEC), iza kojeg stoji milijarder i suosnivač kompanije Microsoft Bil Gejts (Bill Gates), navodno planira da investira 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije širom Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije.

Klimatski fond BEC, koji je Gejts osnovao 2015. godine, do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od preduzeća i dobrotvornih organizacija, a Džon Goldman (John Goldman), generalni direktor fonda, izjavio je za Financial Times da fond na kraju planira da investira 10 puta veći iznos, ili 15 milijardi dolara.

On je u razgovoru za FT istakao da fond namerava da koristi inovativne finansijske strukture i sporazume o partnerstvu kako bi podelio 15 milijardi dolara, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBS.

Na internet stranici fonda, BEC se opisuje kao „program koji pokazuje kako možemo da finansiramo, proizvodimo i kupujemo nova rešenja koja će podržati razvoj ekonomije sa niskim emisijama ugljenika“.

Kako se navodi, fond će se u početku fokusirati na finansiranje projekata za direktno hvatanje emisija ugljen-dioksida (CO2), na zeleni vodonik, dugotrajno skladištenje energije i održivo gorivo za vazduhoplovstvo.

BEC, koji planira da ulaže u velike projekte koji inače ne bi bili finansijski izvodljivi, sprovodiće program kroz filantropske donacije, zatim putem ulaganja u akcije koje kotiraju u užim, zasebnim tržišnim segmentima i putem ugovora o otkupu proizvoda.

Pomenuti fond je u septembru objavio da je obezbedio sredstva za investicije od kompanija Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America i ArcelorMittal. Takođe se dodaje da je dobio podršku i od američkog Ministarstva energetike i Evropske komisije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...