Pozitivni primeri koji su obeležili 2021. godinu

Koliko je novca prikupljeno kroz najjače fandrejzing kampanje?

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

5.1.2022 16:05 Autor: Julijana Vincan 1

Koliko je novca prikupljeno kroz najjače fandrejzing kampanje? Koliko je novca prikupljeno kroz najjače fandrejzing kampanje?
Fondaciji Budi human tokom prošle godine je uplaćeno više od 20 miliona evra za lečenje, rehabilitaciju i oporavak dece, mladih i odraslih. Ipak, ovo... Koliko je novca prikupljeno kroz najjače fandrejzing kampanje?

Fondaciji Budi human tokom prošle godine je uplaćeno više od 20 miliona evra za lečenje, rehabilitaciju i oporavak dece, mladih i odraslih. Ipak, ovo je samo deo podrške koji su građani Srbije uputili ka svojoj zajednici.

Neprofitne organizacije deluju širom Srbije kako bi poboljšale živote svojih sugrađana i unapredile svoje okruženje, za šta su, jasno je, neophodna sredstva. Stoga smo u saradnji sa organizacijom Catalyst Balkans izdvojili nekoliko upečatljivih fandrejzing (fundraising) kampanja iz 2021. godine.

„Društveno odgovorno poslovanje se u Srbiji razvija dolaskom kompanija sa Zapada na naše tržište, a kriza koja nas već dve godine opseda, pokazala je da je ono neophodnost svakog biznisa – od malih preduzetničkih radnji do multinacionalnih korporacija. Doniranje je samo jedan deo društveno odgovornog poslovanja (Corporate social responsibility), ali i ono mora da se čini na strateški i pametan način – želite da za svaki donirani dinar dobijete najveći mogući rezultat i društvenu promenu za koju se zalažete. Ali, kada biste se sami bavili sprovođenjem tih aktivnosti, to bi oduzelo previše vremena i resursa. Ako još niste sigurni koju društvenu oblast treba podržati, preporučujemo vam da razgovarate sa vašim kolegama i zaposlenima, da otkrijete šta je vama kao kolektivu važno“, objašnjava za Biznis.rs direktor za partnerstva u organizaciji Catalyst Balkans, Miloš Janković.

Menadžerka fandrejzing usluga u istoj organizaciji, Milica Đustebek, napomenula je da je samo važno da se razdvoje dve stvari.

„Uvek će biti potrebe da se podrže humanitarne akcije, posebno akcije za lečenje dece. Na to ćemo svi reagovati. Na biznisu je da, pored toga, otkrije koje još društvene oblasti zaslužuju njegov doprinos. Zato je najbolja stvar koju možete da učinite razvoj partnerstava sa neprofitnim organizacijama, koje su već posvećene i dokazane u misiji koju podržavate. Zato smo izdvojili priče koje su u 2021. godini menjale naše društvo nabolje u oblastima položaja žena, obrazovanja, zdravstva, kulture, ekologije i slobode informisanja“, naglasila je naša sagovornica.

400.000 dinara za devojčice

Alternativni centar za devojke je organizacija koja se oprobala prvi put u fandrejzingu i uspela da prikupi 3,5 puta više od prvobitnog cilja na platformi Donacije.rs. Podršku su im pružile koleginice i kolege iz neprofitnog sektora, pojedinci iz Srbije i inostranstva, umetnice, grafičke dizajnerke, ali i poslovni sektor. Na ovaj način 16 devojčica je dobilo jednokratnu stipendiju od 25.000 dinara, kako bi nastavile da razvijaju svoje talente u oblasti sporta, umetnosti i nauke.

Više od pet miliona dinara za obroke i pakete

Udruženje Svetionik je tokom 30 dana ramazanskog posta pozivalo svoju zajednicu na podršku i solidarnost sa svojim sugrađanima u Novom Pazaru. Zahvaljujući volonterima i podržavaocima iz Srbije, regiona i dijaspore, tim ove organizacije prikupio je više od pet miliona dinara i omogućio 400 obroka svakog dana posta za socijalno ugrožene porodice iz Novog Pazara, uz 600 humanitarnih paketa za porodice iz Sandžaka.

2,25 miliona dinara za učionice

Kako bi prikupila novac za renoviranje, uređivanje ili opremanje svojih učionica, 10 odeljenja razredne nastave iz beogradskih osnovnih škola, pokrenula su sopstvene crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs. Podrška je stigla od roditelja, porodičnih prijatelja, nekih istaknutih pojedinaca, kao i kompanija. Posle dve nedelje intenzivne kampanje, prikupljeno je 2,25 miliona dinara, što je premašilo planirani cilj za 30 odsto.

Foto: Pixabay.com

Kontinuirane donacije za decu obolelu od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) prošle godine je pokrenulo platformu Superhero.rs, koja za cilj ima da promoviše davanja i pruži održivost ovoj organizaciji na duže staze. Na platformi može da se donira 2.000, 4.000, 5.000 dinara ili neki proizvoljni iznos, a za one koji vole mesečne donacije, postoji i ta mogućnost.

15.000 evra za razvoj Niša i okoline

Grupa okupljena oko Lokalne fondacije Niš istakla se organizovanjem licitacija sportskih dresova, bokserskih rukavica, knjiga, muzičkih kompilacija, što je bila samo jedna od aktivnosti u okviru njihove kampanje, koja je trajala tokom cele godine. Zahvaljujući lokalnoj zajednici i Trag fondaciji, prikupili su 12.000 evra i podržali 15 ideja koje su usmerene na podršku kulturi, obrazovanju, sportu, uređenju prostora u Nišu i njegovoj okolini.

836.000 dinara za Omladinski centar u NS

Više od 200 podržavalaca iz Srbije, regiona i inostranstva podržalo je kampanju grupnog finansiranja (crowdfunding) organizacije CK13 na platformi Donacije.rs, kako bi omogućili nabavku ozvučenja za njihov prostor Crna kuća u Novom Sadu. Za nešto više od mesec dana, prikupljeno je više od 836.000 dinara i omogućen je nastavak muzičkih, filmskih, književnih, izložbenih i edukativnih programa.

Kontinuirana podrška istraživačkom novinarstvu

Zahvaljujući novinarima i radu Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), do najšire javnosti stižu važne informacije o temama poput ekologije, energetike, borbe protiv korupcije, pravosuđu ali i ženama. Za mnoge od ovih informacija, ne bismo znali da nije istraživačkog rada CINS. Kako bi osigurali nezavisnost, ova organizacija se finansira isključivo donacijama, jednokratnim, ali i mesečnim donacijom.

Skoro 500.000 dinara za semafore zagađenja

Kampanja za grupno finansiranje organizacije Pro.Tok21 nastala je kako bi se zajedničkom akcijom i podrškom ukazalo na loš kvalitet vazduha u Smederevu. Naime, 167 pojedinačnih donatora podržalo je kampanju na platformi Donacije.rs sa 480.000 dinara, kako bi omogućili postavljanje semafora zagađenja u centru Smedereva.

110.000 evra kroz humanitarni bal

Kako bi obezbedio sredstva za besplatan rad sa onkološkim pacijentima i njihovim porodicama, BELhospice centar organizuje humanitarni bal, jedan od najvećih fandrejzing događaja, za čiji je uspeh i pripremu neophodna velika zajednica podržavalaca i volontera. Ove godine je BELhospice humanitarni bal okupio veliki broj korporacija, malih i srednjih preduzeća, kao i pojedinačnih donatora, što je omogućilo da se prikupi više od 110.000 evra.

Više od 300.000 dinara za ženske grupe

Posvećena feminističkim vrednostima, Rekonstrukcija Ženski fond je okrenuta organizovanju i umrežavanju ženskih grupa, kao i prevenciji i zaštite ženskih ljudskih prava – od uličnih akcija do akademskih analiza. Početkom decembra, njihova kampanja za stipendiju Žarana Papić prikupila je više od 300.000 dinara za 2022. godinu, što je više od 50 odsto planirane sume. Njihov rad može se podržati jednokratnim, ali i mesečnim online donacijama.

  • ZORICA.S

    5.1.2022 #1 Author

    Treba biti human,samo da ne bude kao sa Katarinom Rebracom i njenom organizacijom….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...