Zbog inflacije i pada životnog standarda

Generalni štrajk radnika u Grčkoj

EUVesti

9.11.2022 14:51 Autor: Vladimir Jokanović 4

Generalni štrajk radnika u Grčkoj Generalni štrajk radnika u Grčkoj
Radnici u Grčkoj započeli su celodnevni štrajk širom zemlje zahtevajući veće plate kako bi se izborili sa rastućom inflacijom. Zbog štrajka su poremećeni drumski... Generalni štrajk radnika u Grčkoj

Radnici u Grčkoj započeli su celodnevni štrajk širom zemlje zahtevajući veće plate kako bi se izborili sa rastućom inflacijom. Zbog štrajka su poremećeni drumski i avionski saobraćaj, kao i trajektne usluge.

Štrajkovi i protesti pokrenuti su ovog meseca širom Evrope, zbog visokih cena energije i rastućih troškova života. Prethodnih dana građani su protestovali u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, prenosi Al Jazeera.

Očekuje se da će protesti širom Grčke, drugi ove godine koji su organizovali sindikati privatnog i javnog sektora i koji predstavljaju više od 2,5 miliona radnika, kulminirati skupom ispred zdanja parlamenta u Atini u sredu uveče.

Trajekti su ostali vezani u lukama, a obustave u saobraćanju autobusa, vozova i metroa izazvali su kolaps u glavnom gradu Grčke. Više desetina letova je otkazano jer su kontrolori letenja obustavili rad u prepodnevnim satima.

Foto: Beta/AP

Dok grčka ekonomija ove godine raste skoro dvostruko više od proseka u evrozoni, zahvaljujući oporavku turizma, inflacija se približila trodecenijskom maksimumu od 12 odsto. „Radnici se bore protiv inflacije koja guši grčka domaćinstva“, saopštio je glavni sindikat privatnog sektora GSEE.

Sindikati navode da je „imperativ“ za vladu da preduzme mere za suzbijanje inflacije, jer su visoki troškovi energije i osnovnih dobara nagrizli raspoloživi prihod građana. Oni zahtevaju povećanje minimalne zarade, koja trenutno iznosi 713 evra mesečno i donošenje kolektivnog zakona o radu.

Vlada je od septembra prošle godine potrošila više od devet milijardi evra na subvencije za struju i druge mere za ublažavanje tereta rastućih troškova energije i goriva za poljoprivrednike, domaćinstva i preduzeća. Vlada je obećala da iduće godine povećati penzije i minimalne plate.

  • kaćica

    9.11.2022 #1 Author

    Traze ljudi neko resenje

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.11.2022 #2 Author

    Jedino im je jos to preostalo…

    Odgovori

  • VERA

    13.11.2022 #3 Author

    Njima lako da strajkuju. Ovo dogori do nokata pa jedva neki strajk.

    Odgovori

  • Coka13

    14.11.2022 #4 Author

    Ovako jedino i može da se uradi nešto, ako se obustavi rad na nivou čitave zemlje. Sve dok je selektivno ništa se ne može promeniti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...