predstavnici sindikata za poresku i penzionu reformu

Generalni štrajk radnika u Italiji zbog državne ekonomske politike

EUVesti

16.12.2021 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Generalni štrajk radnika u Italiji zbog državne ekonomske politike Generalni štrajk radnika u Italiji zbog državne ekonomske politike
Dva od tri najveća italijanska sindikata organizovala su danas jednodnevni generalni štrajk u znak protesta protiv vladine ekonomske i budžetske politike, zahtevajući veću pomoć... Generalni štrajk radnika u Italiji zbog državne ekonomske politike

Dva od tri najveća italijanska sindikata organizovala su danas jednodnevni generalni štrajk u znak protesta protiv vladine ekonomske i budžetske politike, zahtevajući veću pomoć za slabije plaćene radnike.

Protesti su direktan izazov koalicionoj vladi premijera Marija Dragija (Mario Draghi), ali su izazvali i podelu unutar radničkog pokreta, pri čemu je drugi najveći sindikat u zemlji odbio da učestvuje u štrajku, izveštava Reuters.

Nekoliko hiljada ljudi, mašući crvenim i plavim zastavama sindikata CGIL i UIL, održalo je miting u centru Rima na kojem su njihovi lideri optužili vladu da ignoriše probleme slabije plaćenih radnika koji su suočeni sa rastućim cenama energije.

„Izrazićemo društveno nezadovoljstvo politikom zemlje. Moramo da progovorimo i bilo bi dobro da nas saslušaju oni u parlamentu“, rekao je lider sindikata CGIL, Mauricio Landini (Maurizio Landini)

Štrajk je izazvao minimalne poremećaje u zemlji. Lokalna uprava za saobraćaj u Rimu saopštila je da je bilo kašnjenja samo na jednoj od tri gradske metro linije, dok su nacionalne železnice saopštile da vozovi velikih brzina saobraćaju normalno. Najveći italijanski proizvođač automobila Stellantis nije imao prekid u radu.

Kada su sindikati najavili protest ranije ovog meseca, naveli su probleme na koje se žale, uključujući vladinu penzionu, obrazovnu i industrijsku politiku.

Posebno su nezadovoljni planom smanjenja poreza jer, kako kažu, najviše ide u korist onih koji zarađuju oko 50.000 evra godišnje. Dodaju da bi bilo bolje da se novac potroši na smanjenje troškova rada.

„Danas je početak mobilizacije, jer smatramo da zemlju treba promeniti poreskom i penzionom reformom“, rekao je Landini.

Dugo obećavano smanjenje poreza uključeno je u budžet za 2022. godinu, koji bi trebalo da bude predstavljen parlamentu sledeće nedelje i koji treba da se usvoji do kraja godine.

Vladini zvaničnici su se nekoliko puta sastali s predstavnicima sindikata dok su radili na predlogu budžeta, a sledeće nedelje bi trebalo da održe dodatne razgovore o visoko zaduženom penzionom sistemu.

Sindikati CGIL i UIL imaju ukupno više od sedam miliona članova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...