Suša u Keniji zahvatila polovinu zemlje

Glad ugrožava 2,1 million stanovnika

LifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

16.9.2021 20:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Glad ugrožava 2,1 million stanovnika Glad ugrožava 2,1 million stanovnika
Oko 2,1 milion Kenijaca pati od gladi, prouzrokovanom sušom koja je zahvatila polovinu zemlje i uzrokovala manje prinose tamošnjih farmera. Stanovnici 23 zemlje na... Glad ugrožava 2,1 million stanovnika

Oko 2,1 milion Kenijaca pati od gladi, prouzrokovanom sušom koja je zahvatila polovinu zemlje i uzrokovala manje prinose tamošnjih farmera.

Stanovnici 23 zemlje na severu gde uopšte nema vode, u priobalju i severoistočnim delovima zemlje uskoro će morati da dobiju pomoć u hrani za narednih šest meseci, navodi Nacionalna kancelarija za borbu protiv suše (NDMA), piše Nature world news.

Covid-19 i nedovoljne padavine u prethodnom periodu uticali su na pogoršanje krize, rekli su zvaničnici, predviđajući da će se situacija još nezavidnija do kraja godine. Razlog tome je prognoza da će od oktobra do decembra količina padavina biti ispod normalnog nivoa. 

Predsednik zemlje Uhuru Kenijata (Uhuru Kenyatt) izjavio je prošle nedelje da je ova suša nacionalna katastrofa, obećavši da će doneti razumne mere borbe protiv iste.

U julu ove godine organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u Keniji izjavila je da zemlji treba 62 miliona funti da bi se oporavila od posledica suše u periodu od jula do novembra.

Generalna sekretarka Crvenog krsta u Keniji Aša Mohamed (Asha Mohammed) izjavila je da većina zemalja koje su pogođene sušom u prethodnom periodu morala da se izbori i sa iznenadnim poplavama, invazijama pustinjskih skakavaca i plemenskim konfliktima podstaknutim nedovoljnim resursima.  

Ona napominje da suša nije uticala samo na farmere, već i na gradska područja, čiji su stanovnici bili primorani da plaćaju veće svote za malu količinu hrane koja je stigla do njih.

Pandemija Covid-19 pogoršava nezavidnu situaciju sa hranom jer broj zaposlenih opada, dok zemlja sve više zavisi od komunalnog rada.

Efekti suše

Zbog uspostavljanja mera socijalnog distanciranja, poljoprivredne aktivnosti su ograničene, a granice su postavljene i kada je u pitanju dostupnost privremene radne snage. Osim toga, smanjena je i površina obradive zemlje, kao i količina prinosa, izjavili su zvaničnici NDMA.

Proizvodnja osnovnih namirnica u Keniji će, prema predviđanjima stručnjaka, opasti za 50 odsto u sušom pogođenim regijama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...