Bajdenov tajni pakt naljutio Kinu i Francusku

Australija postaje nuklearna sila

AnalizaSvetU fokusuVesti

16.9.2021 15:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Australija postaje nuklearna sila Australija postaje nuklearna sila
Vašington je pokrenuo novo trilateralno bezbednosno partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, koje predviđa izgradnju flote podmornica na nuklearni pogon, za potrebe „suprotstavljanja Kini“.... Australija postaje nuklearna sila

Vašington je pokrenuo novo trilateralno bezbednosno partnerstvo sa Velikom Britanijom i Australijom, koje predviđa izgradnju flote podmornica na nuklearni pogon, za potrebe „suprotstavljanja Kini“. Novo partnerstvo tumači se kao novi napor Bele kuće da ojača saveze dok traju tenzije sa Kinom zbog Južnog kineskog mora i Tajvana.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) održao je virtuelni skup na kojem je govorio zajedno sa britanskim i australijskim premijerom, Borisom Džonsonom (Boris Johnson) i Skotom Morisonom (Scott Morrison), prenosi FT. Lideri su najavili jačanje saradnje u oblastima kao što su kibernetika, veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i podmorske sposobnosti, pored pomoći Australiji u izgradnji nuklearnih podmorničkih snaga.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da Bajden nije rekao kineskom predsedniku Si Đinpingu o pomenutoj inicijativi u prošlonedeljnom telefonskom razgovoru. Novi savez nazvan je AUKUS, a formiran je nedelju dana uoči prvog samita organizacije Quad, kada će se u SAD okupiti lideri Japana, Indije i Australije, koju Kina opisuje kao „azijski NATO“.

Foto: Youtube screenshot

Jedan britanski zvaničnik rekao je da će se savez fokusirati na pomorsku i odbrambenu tehnologiju, za razliku od aranžmana „petoro očiju“, kroz koji SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada razmenjuju obaveštajne podatke. Iako će Australija nabaviti tehnologiju nuklearnog pogona, koju su SAD do sada podelile samo sa Velikom Britanijom, Kanbera neće razvijati nuklearno oružje.

U prvom reagovanju Pekinga na formiranje AUKUS i najavu nabavke ukupno osam podmornica na nuklearni pogon, ocenjeno je da to predstavlja „intenziviranje trke u naoružanju“. „Relevantne zemlje trebalo bi da napuste stari školski Hladni rat, mentalitet nulte sume i usko razumevanje geopolitike“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Politico.

Foto: Youtube screenshot

„Pokretanje saradnje sa podmornicama na nuklearni pogon između SAD, Velike Britanije i Australije ozbiljno bi narušilo regionalni mir i stabilnost. To još jednom pokazuje da koriste nuklearni izvoz kao instrument za geopolitičko kockanje. Ovo je krajnje neodgovoran čin“, naveo je Žao Lijan, portparol Ministarstva u Pekingu.

Australijski mediji saopštili su da će Kanbera okončati postojeći program kupovine 12 konvencionalnih podmornica od Francuske, vredan 90 milijardi dolara. Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian (Jean-Yves Le Drian) oštro je reagovao tim povodom, navodeći da se oseća da je „uboden u leđa“, prenosi Bloomberg.

On je ocenio da je dogovor „neprihvatljiv“ i da će naneti štetu francuskom biznisu i da će isključiti francusku vojsku iz ključne inicijative u naporima Zapada da izgradi bedem protiv Kine. „Ovo je jednostrana, brutalna, nepredvidiva odluka, koja zaista liči na ono što je radio (bivši predsednik SAD, Donald) Tramp. Ovaj potez je neprihvatljiv između saveznika koji žele da razvijaju struktuirano indo-pacifičko partnerstvo“, naveo je francuski ministar. London je naveo da ne namerava da raspaljuje neprijateljstvo sa Francuskom, kao i da je odluku donela Australija, dok ruski mediji navode da su SAD „ponizile“ Francusku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...