Obim izvoza oslabio zbog visokih kamatnih stopa

Globalna trgovina opala u julu najbrže za tri godine

SvetVesti

26.9.2023 11:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Globalna trgovina opala u julu najbrže za tri godine Globalna trgovina opala u julu najbrže za tri godine
Obim svetske trgovine opao je u julu najbržim godišnjim tempom za skoro tri godine, prema podacima koji signaliziraju da rastuće kamatne stope počinju da... Globalna trgovina opala u julu najbrže za tri godine

Obim svetske trgovine opao je u julu najbržim godišnjim tempom za skoro tri godine, prema podacima koji signaliziraju da rastuće kamatne stope počinju da utiču na globalnu potražnju za robom. Obim trgovine u julu opao je za 3,2 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, što je najveći pad od avgusta 2020. godine.

Najnoviji podaci koje je objavio Holandski biro za analizu ekonomske politike (CPB), pokazuju da je u junu globalna trgovima opala za 2,4 odsto i da se usporava globalni rast, prenosi Financial Times. Nakon procvata tokom pandemije, potražnja za globalnim izvozom oslabila je zbog rasta inflacije i visokih kamatnih stopa centralnih banaka.

Zaokret u obimu izvoza bio je širok, pri čemu je većina izvoznika prijavila pad obima trgovine u julu. Kina, najveći svetski izvoznik robe, zabeležila je godišnji pad od 1,5 odsto, evrozona od 2,5 odsto, a SAD od 0,6 procenata. Indikatori raspoloženja sugerišu da će svetska trgovina ostati slaba u narednim mesecima.

Indeks menadžera nabavke S&P Global koji prati nove izvozne narudžbine pokazao je nagli pad u avgustu i septembru širom SAD, evrozone i Velike Britanije. Ekonomisti sada očekuju da će obim izvoza evrozone ostati isti na godišnjem nivou, nakon što su prognozirali rast od dva procenta na početku godine.

Iako se ne očekuje dalji rast kamatnih stopa u narednim mesecima, malo je verovatno da će centralne banke smanjiti troškove zaduživanja sve dok ne budu sigurne da su pritisci na cene popustili. Analitičari očekuju da će visoke kamatne stope nastaviti da opterećuju izvoz.

CPB je takođe saopštio da je globalna industrijska proizvodnja oslabila za 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, podstaknuta padom proizvodnje u Japanu, evrozoni i Velikoj Britaniji. Američka industrijska proizvodnja porasla je za 0,7 odsto, što je povećalo nadu u „meko sletanje“ za najveću svetsku ekonomiju.

  • LJUBOMIR

    28.9.2023 #1 Author

    Previše se trguje, trebaju se osmisliti inovativni načini prodaje da se ne bi to i dalje dešavalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...