VIRTUELNI SAMIT LIDERA NAJRAZVIJENIH ZEMALJA

Globalna vakcinacija na dnevnom redu zasedanja G7

ManifestacijeSvetU fokusuVesti

19.2.2021 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Globalna vakcinacija na dnevnom redu zasedanja G7 Globalna vakcinacija na dnevnom redu zasedanja G7
Lideri država G7 sastaju se u petak na virtuelnom sastanku, prvom skupu od aprila 2020. godine, a glavna tema samita je vakcinacija protiv korona... Globalna vakcinacija na dnevnom redu zasedanja G7

Lideri država G7 sastaju se u petak na virtuelnom sastanku, prvom skupu od aprila 2020. godine, a glavna tema samita je vakcinacija protiv korona virusa.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson), čija je zemlja ovogodišnja predsedavajuća G7 najavio je da će „ohrabriti lidere“ na globalni pristup vakcinaciji i obavezao se da će London ponuditi višak vakcina zemljama u razvoju, prenosi agencija Anadolija.

On će takođe pozvati šefove država i vlada država G7 da u koordinaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom podrže ugovor o spremnosti na sprečavanje budućih zdravstvenih kriza, jer je to „ključni deo“ britanskog predsedavanja sedam najrazvijenijih zemalja.

Virtuelni samit biće ujedno i prvi sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) sa globalnim liderima od stupanja na dužnost. Očekuje se da će osim o globalnim naporima za vakcinaciju protiv Covid-19 biti reči o Kini i ekonomiji.  

Global Times, kineski dnevnik na engleskom jeziku navodi da će Bajden pokušati da sa ostalim liderima G7 uskladi politiku prema „kineskom izazovu“, dodajući da „stara taktika neće pomoći vraćanju stare američke slave“. Kineski analitičari ocenjuju da će Bajden za razliku od bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) koji se protiv Kine „borio sam“, pokušati da okupi antikineski savez, ocenjujući da je taj pokušaj sličan „sipanju starog vina u nove boce“.

Foto: Youtube screenshot

Od Bajdena se očekuje da najavi američki doprinos globalnoj inicijativi za vakcinaciju – COVAX u iznosu dve milijarde dolara, kako bi se poboljšala distribucija vakcine u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, prenosi CNN. Druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, počele su da daju sopstvene direktne donacije vakcina koje finansira država, zbog čega je Bela kuća izrazila zabrinutost.

Grupi zemalja G7 pripadaju SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan. Od 1998. do 2014. Rusija je bila deo grupe, koja se u tom periodu nazivala G8, ali je ta zemlja isključena iz organizacije zbog pripajanja Krima.  

Planirano je da idući samit G7 bude održan uživo od 11. do 13. juna u Engleskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...