GODINA VELIKOG PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU Na poljima natprosečni prinosi, a potražnja velika

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

18.12.2020 09:45 Autor: Marko Miladinović 0

GODINA VELIKOG PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU Na poljima natprosečni prinosi, a potražnja velika GODINA VELIKOG PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU Na poljima natprosečni prinosi, a potražnja velika
Od početka godine, korona virus je zahvatio čitav svet i uticao na svetsku trgovinu i berzanska tržišta, a uticaj širenja epidemije nije zaobišao ni... GODINA VELIKOG PROMETA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU Na poljima natprosečni prinosi, a potražnja velika

Od početka godine, korona virus je zahvatio čitav svet i uticao na svetsku trgovinu i berzanska tržišta, a uticaj širenja epidemije nije zaobišao ni domaće tržište.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu, zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, koji je kod pojedinih kultura, kao što su kukuruz i soja, dostizao i do 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, odnosno kukuruz je u toku same žetve koštao i do 20,00 dinara, a soja 43,50 din/kg bez PDV. Cena pšenice je rasla usled psihološkog momenta i povećane potražnje za brašnom, odnosno povećane tražnje mlinara za pšenicom.

Rast potrošnje na svetskom tržištu, podstaknut potražnjom od strane velikih svetskih kupaca, a pre svega Kine, je u drugoj polovini godine nastavio da doprinosi pritisku na cenu, koja je ostala na visokom nivou, objašnjavaju za Biznis.rs u Produktnoj berzi.

„Proteklu 2020. godinu sa stanovišta tržišta možemo okarakterisati kao krajnje neobičnu. Ono što sa sigurnošću već sada možemo reći je to da je ona godina poljoprivrednika. U vremenu kada su gotovo sve grane privrede više ili manje pogođene situacijom izazvanom pandemijom korona virusa i kada su mnogi ostali bez posla, tržište hrane, a pre svega berzanskih proizvoda, je generalno dobro prošlo i ostvarilo ekstra profit. Na poljima su zabeleženi natprosečni prinosi, a istovremeno cene beleže rekordne nivoe u odnosu na prethodnih nekoliko godina“, poručuje za Biznis.rs Anja Jakšić, PR Produktne berze.

Prema njenim rečima, nastanak pandemije imao je uticaj i na veći obim trgovanja koji se ostvario na berzi. Već u martu mesecu, kada se korona pojavila u našoj državi, količinski promet na Produktnoj berzi je u poređenju sa prethodnim mesecom imao porast za više od 147 procenata, što je ujedno i najveći promet u poslednjih osam godina.

Foto: Pixabay

Na kraju godine zabeleženi negativni trendovi

„Na domaćem berzanskom tržištu, pred sam kraj godine, cene na Produktnoj berzi beleže negativne trendove. Pored smanjenja cena, smanjeni su i obim trgovanja i aktivnost učesnika“, objašnjava Jakšić.

Kukuruzom se na početku decembra trgovalo po 19,00 din/kg, da bi već nedelju dana kasnije cena pala na 18,20 din/kg bez PDV. Razlog smanjenja cene ove žitarice ogleda se u logističkim problemima i smanjenoj aktivnosti izvoznika.

Pšenica je, od druge polovine novembra do početka decembra, beležila odsustvo iz trgovanja jer su kupci i prodavci bili na različitim cenovnim nivoima. Na ovom tržištu zabeležena je slabija tražnja i manja aktivnost izvoznika, ali pad cene je učinio pšenicu konkurentom na stranim tržištima. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,80 din/kg bez PDV.

Kako pokazuju podaci Produktne berze, soja se trenutno nalazi u fokusu trgovanja. Od 1. decembra na Produktnoj berzi, do danas, zaključena količina soje je prešla 2.200 tona, dok se ovom uljaricom u prethodnoj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 49,50 do 50,00 din/kg bez PDV.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...