najniži nivo od oktobra 2021.

Godišnja inflacija OECD-a na trogodišnjem minimumu u julu

SvetVesti

4.9.2024 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Godišnja inflacija OECD-a na trogodišnjem minimumu u julu Godišnja inflacija OECD-a na trogodišnjem minimumu u julu
Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) usporila je u julu na 5,38 odsto, što je najniži nivo od... Godišnja inflacija OECD-a na trogodišnjem minimumu u julu

Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) usporila je u julu na 5,38 odsto, što je najniži nivo od oktobra 2021, prema podacima objavljenim u sredu.

Ukupna inflacija je smanjena sa 5,64 odsto u junu i 5,90 odsto u maju, pokazali su podaci organizacije sa sedištem u Parizu, prenosi Anadolu Agency.

Inflacija je porasla u 17 od 38 zemalja OECD-a, opala je u 11, a bila je stabilna ili uglavnom stabilna u deset država.

Izuzimajući Tursku, čija je stopa inflacije bila iznad 60 odsto, procenjuje se da je inflacija OECD-a u julu bila uglavnom stabilna, navodi se u saopštenju.

Cena energije je porasla najbržim tempom u poslednjih 17 meseci za 3,29 odsto na godišnjem nivou u julu, i to ubrzano sa povećanja od 2,32 procenta u junu. Nakon što je usporio skoro dve godine, godišnji rast cena hrane dostigao je najniži nivo od septembra 2021. na 4,32 odsto u julu.

Bazna inflacija OECD-a, pala je ovog jula na 5,49 odsto, što je najniži nivo od januara 2022.

U G7, godišnja glavna inflacija bila je stabilna na 2,7 odsto u julu mesecu, sa najvećim porastom u Italiji i Velikoj Britaniji.

U G20 potrošačke cene su porasle za 6,7 odsto na godišnjem nivou u julu, smanjivši se sa 7,1 procenta u junu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.