mesečni rast u novembru iznosio 0,5 odsto

Godišnja inflacija u SAD 5,7 procenata

SvetVesti

24.12.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u SAD 5,7 procenata Godišnja inflacija u SAD 5,7 procenata
Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u novembru 5,7 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, objavila je vladina Kancelarija za... Godišnja inflacija u SAD 5,7 procenata

Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su u novembru 5,7 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, objavila je vladina Kancelarija za ekonomske analize.

To je najviša stopa rasta potrošačkih cena od jula 1982. godine, izveštava tv stanica CNN, dodajući da nema nagoveštaja da će inflacija usporiti u skorije vreme. Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene energije i hrane, takođe je porasla u novembru na 4,7 procenata međugodišnje, na najviši nivo od septembra 1983. godine.

Podaci su verovatno razočarali sve one koji su se nadali okončanju preteranog rasta cena pre kraja godine, ali je moguće da je inflacija prošlog meseca dostigla vrhunac i da će početi da se „hladi“, budući da su cene u novembru neznatno usporile rast na mesečnom nivou na 0,6 odsto u poređenju sa 0,7 procenata u oktobru, navodi CNN.

Tempo rasta bazne inflacije na mesečnom nivou iznosio je 0,5 odsto, isto kao u oktobru.

Prihodi građana u SAD su takođe porasli prošlog meseca, ali ne tako brzo kao cene. Raspoloživi prihodi domaćinstava su povećani za 0,4 odsto u novembru, što odgovara iznosu od 70,4 milijarde dolara.

Potrošnja stanovništva je nadmašila stopu rasta prihoda, pri čemu je povećana za 0,6 procenata ili za 104,7 milijardi dolara, podstaknuta prazničnim kupovinama.

Ipak, najveći deo rasta potrošnje je posledica većih izdataka za usluge, posebno stambene i komunalne usluge.

Stopa lične štednje je opala na 6,9 odsto, i neznatno je manja u odnosu na prethodni mesec.

Iako visoka inflacija iz ere pandemije utiče na životni standard ljudi, Amerikanci su optimistični u pogledu nastavka oporavka sledeće godine, prema istraživanju Univerziteta u Mičigenu o potrošačkom poverenju.

Indeks raspoloženja američkih potrošača iznosi u decembru 70,6 poena, što je iznad očekivanja ekonomista i više nego u novembru. Ovaj rast je velikim delom posledica većih prihoda domaćinstva sa nižim primanjima, ističu analitičari sa Univerziteta Mičigen.

Trećina anketiranih sa najnižim očekivanjima predviđa da će njihovi prihodi porasti sledeće godine za 2,8 odsto, dok su u decembru 2020. godine očekivali povećanje od 1,8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...