Velika zahvatanja države na litar derivata plaćaju potrošači

Gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu

IzdvajamoRegionSrbijaVesti

23.1.2021 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs

Gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu Gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu
Potrošači u Srbiji prosečno plaćaju više litar benzina ili dizela ne samo u odnosu na države koje imaju tradicionalno jeftinije gorivo, kao što su... Gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu


Potrošači u Srbiji prosečno plaćaju više litar benzina ili dizela ne samo u odnosu na države koje imaju tradicionalno jeftinije gorivo, kao što su Severna Makedonija, Bugarska ili BiH, već je gorivo ovih dana jeftinije i na pumpama u Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj ili Rumuniji nego na našim benzinskim stanicama.

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, litar dizela je skuplji od onoga koji se toči na srpskim pumpama jedino u Albaniji. Tamo košta 1,37 evra, dok je kod nas litar 1,21 evro.

Niže cene litra dizela su u Hrvatskoj (1,19 evra), Grčkoj (1,19 evra), Mađarskoj (1,1 evro), Sloveniji (1,09 evra), Crnoj Gori (1,03 evra), Rumuniji (1 evro), Bugarskoj (0,9 evra), BiH (0,87 evra) i Severnoj Makedoniji (0,84 evra).

Foto: Pixabay.com

Prosečna cena litra benzina u regionu najskuplja je u Grčkoj (1,44 evra), slede Albanija (1,37 evra), Hrvatska (1,22 evra) i Srbija (1,15 evra).

Niže cene od onih na naših benzinskim stanicama imaju pumpe u Crnoj Gori (1,14 evra), Mađarska (1,04 evra), Slovenija (1,02 evra) , Rumunija (0,99 evra), Severna Makedonija (0,96 evra), Bugarska (0,9 evra) i BiH (0,88 evra).

Kako za portal Biznis.rs objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, cene goriva zavise od troškova koje imaju naftne kompanije.

„U Srbiji na svakih 100 dinara koji se dobije od prodaje goriva, 60 dinara ide državi za dažbine“, kaže Mićović i podseća da su akcize i ostali troškovi koje imaju naftaši koji rade u Srbiji među najvećim u regionu.

Više dažbine, recimo, ima samo Albanija. U drugim državama zahvatanja države su mnogo niža.

Još uvek nije poznato da li će, kako se ranije spekulisalo, država iskoristiti mogućnost koju joj je dao zakon, odnosno uskladiti iznos akcize u procentu povećanja potrošačkih cena iz prošle godine, odnosno stope inflacije.

„Ukoliko se država odluči da uskoro poveća iznose akciza na naftne derivate, oni će u proseku pokupeti za oko 1,3 odsto“, naglašava Mićović.

Benzinska stanica
Foto: Pixabay.com

Prema važećoj formuli za usklađivanje nameta, akciza na bezolovni benzin bi sa sadašnjih 57,10 dinara po litru trebalo da bude povećana na 57,84 dinara, na gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litru, a na tečni naftni gas (TNG) sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Obzirom da akciza ulazi u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrednost, računica Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte, samo po osnovu usklađivanja, u republički budžet uplaćivati više za oko 0,9 dinara po litru benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu tečnog naftnog gasa (TNG).

Osim akciza i poreza, svaki litar naftnih derivata je u Srbiji opterećen i iznosom naknade za formiranje obaveznih rezervi, naknada za markiranje i naknada za monitoring.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.