konačna realizacija vetroparkova Nova Vrška čuka i Vrška čuka 2

Grad Zaječar oglasio rani javni uvid za farmu vetrenjača predviđene snage 110 MW

EkologijaSrbijaVesti

21.9.2024 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Grad Zaječar oglasio rani javni uvid za farmu vetrenjača predviđene snage 110 MW Grad Zaječar oglasio rani javni uvid za farmu vetrenjača predviđene snage 110 MW
Grad Zaječar oglasio je rani javni uvid povodom izrade druge izmene i dopune planova detaljnih regulacija za izgradnju farme vetrenjača – vetroparkova Nova Vrška... Grad Zaječar oglasio rani javni uvid za farmu vetrenjača predviđene snage 110 MW

Grad Zaječar oglasio je rani javni uvid povodom izrade druge izmene i dopune planova detaljnih regulacija za izgradnju farme vetrenjača – vetroparkova Nova Vrška čuka i Vrška čuka II na teritoriji tog grada.

Naručilac izrade plana i investitor je HSV preduzeće za hidrogradnju, niskogradnju i visokogradnju iz Vlasotinca, piše eKpaija.

Prve izmene za ove vetroelektrane izrađene su 2014. godine. Kako se navodi u dokumentaciji koja je na uvidu javnosti, potreba za izradom druge izmene plana za vetroelektranu Vrška čuka 2 javila se jer je „usled protoka vremena došlo do promene u okviru tehničkih uslova za izgradnju turbina što se tiče njihove efikasnosti, veće snage turbina i bolje iskorišćenosti snage vetra, u promeni obuhvata plana, parametara vezanih za izgradnju, kao i mogućnosti uspostavljanja jednostavnije pune mreže između vetro polja i kontrolnog centra.“

Vetrenjače
Foto: Pixabay.com

Snaga elektrane Vrška čuka 2 trebalo bi da bude 90 MW, odnosno da bude postavljeno između 15 i 20 vetrogeneratora, pojedinačne snage 5, odnosno 6 MW. Planom je obuhvaćena površina od oko 480 ha u katstarskim opštinama Prlita i Veliki Izvor.

Protok vremena koji je doveo do promene u okviru tehničkih uslova za izgradnju turbina što se tiče njihove efikasnosti i parametara vezanih za izgradnju, kao i u promene obuhvata plana, razlozi su za izmenu plana za elektranu Nova Vrška čuka.

Okvirna granica plana za vetroelektranu Nova Vrška čuka obuhvata površinu od oko 206 hektara, u katastarskim opštinama Prlita i Grljan. Predviđena je i snaga od 20 MW, odnosno tri vetrogeneratora od oko 6 MW.

Javni uvid trajaće do 3. oktobra.

Vrčka čuka je pre 12 godina pompezno najavljen kao prvi vetropark u Srbiji, ali od tada se u Srbiji izgradilo dosta vetroelektrana, a ona kod Zaječara nije ugledala svetlo dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.