U planu je gradnja vetroparka snage 236 MW, sa 55 stubova vetrogeneratora

Vetropark Čestobrodica kod Boljevca gradiće se kiparskim kapitalom

BiznisInfrastrukturaSrbija

18.10.2023 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vetropark Čestobrodica kod Boljevca gradiće se kiparskim kapitalom Vetropark Čestobrodica kod Boljevca gradiće se kiparskim kapitalom
Opština Boljevac stavila je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroparka Čestobrodica. Prema dokumentu koji je izradio Infoplan d.o.o. iz Aranđelovca,... Vetropark Čestobrodica kod Boljevca gradiće se kiparskim kapitalom

Opština Boljevac stavila je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroparka Čestobrodica. Prema dokumentu koji je izradio Infoplan d.o.o. iz Aranđelovca, u planu je gradnja vetroparka snage 236 MW, sa 55 stubova vetrogeneratora.

Investitor je Vetroenergo Beograd, prema podacima sa APR-a u stopostotnom vlasništvu firme Wind Alliance doo Beograd, koja je, pak, u većinskom vlasništvu firme Comay Co Limited sa Kipra, prenosi eKapija.

Planirano je da se vetroelektrana Čestobrodica locira na teritoriji opština Boljevac (KO Krivi Vir i KO Lukovo) i Sokobanja (KO Jošanica, KO Rujevica i KO Vrbovac).

Prostor koji je namenjen za izgradnju infrastrukturnog kompleksa za vetroelektanu nalazi se na teritoriji Ko Krivi Vir i KO Lukovo u blizini prevoja Čestobrodica, pre mesta Boljevac, na udaljenosti oko 30 km od autoputa E75. Ukupna površina plana za gradnju vetroparka iznosi 11,162 ha od kojih je 5,860 ha u opštini Boljevac, a 5,302 ha u opštini Sokobanja.

Za potrebe priključenja vetroelektrane Čestobrodica na prenosni elektroenergetski sistem Srbije planira se izrada posebnog planskog dokumenta – Plan detaljne regulacije za dva jednosistemska priključna dalekovoda. Dalekovod će se graditi na teritoriji opština Boljevac i Ražanj, navodi se u planu.
Rani javni uvid traje do kraja oktobra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...