Projekat Moskve za izvoz električne energije

Rusija planira izgradnju vetroparka sa Kinom

InvesticijeSvetVesti

11.9.2023 11:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rusija planira izgradnju vetroparka sa Kinom Rusija planira izgradnju vetroparka sa Kinom
Ruska kompanija En+, kao deo zajedničke energetske grupe sa China Energy, planira da iduće godine započne izgradnju vetroparka snage 1GW na Dalekom istoku za... Rusija planira izgradnju vetroparka sa Kinom

Ruska kompanija En+, kao deo zajedničke energetske grupe sa China Energy, planira da iduće godine započne izgradnju vetroparka snage 1GW na Dalekom istoku za potrebe izvoza u Kinu.

Više do sada predloženih projekata nove generacije u Rusiji za izvoz u Kinu nije realizovano, a ključni problem ostala je niska cena po kojoj je Kina spremna da uvozi struju, prenosi Komersant. Međutim, En+ je uveren da će uspeti da postigne zaključivanje dugoročnih ugovora.

En+ namerava da privuče kinesko finansiranje projekta za izgradnju vetroelektrane u regionu Blagoveščenska. Ruska kompanija planira da projekat košta oko 70 milijardi rubalja (oko 700 miliona dolara), kao i da China Energy pokrije do 70 odsto troškova izgradnje vetroparka.

Prema navodima čelnika ruske kompanije, kineski partneri predlažu finansiranje u odnosu 50:50, a njihov doprinos uključuje opremu za vetropark po konkurentnim cenama i finansiranje. Stopa finansiranja projekta mogla bi da bude tri do četiri odsto za 10 godina.

Vetropark u Blagoveščensku kapaciteta do 1GW bio bi namenjen izvozu u Kinu do tri milijarde KWh godišnje. Planirano je da se kineska provincija Heilonjiang snabdeva strujom preko već postojećeg sistema dalekovoda.

Cena električne energije za potrošače visokog napona u Helionjiangu iznosi 740 juana po MWh (101 dolar po MWh), što je znatno više od cene u centralnim i južnim regionima. Prosečna cena električne energije uvezene iz Rusije u julu iznosila je oko 43 dolara po MWh.

  • MASVIDAL

    24.12.2023 #1 Author

    Bravo za nasu bracu Ruse, tako i treba. Sve raditi sa prijateljskim zemalja, a ne sa zapadom….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...