Efekti nove strategije Berlina

Opao obim nemačkih garancija za investicije u Kini

EUInvesticijeSvetU fokusu

24.8.2023 14:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Opao obim nemačkih garancija za investicije u Kini Opao obim nemačkih garancija za investicije u Kini
Obim investicionih garancija koje je nemačka vlada izdala kompanijama koje ulažu u Kinu pao je značajno ove godine, pokazao je vladin dokument, naglašavajući uticaj... Opao obim nemačkih garancija za investicije u Kini

Obim investicionih garancija koje je nemačka vlada izdala kompanijama koje ulažu u Kinu pao je značajno ove godine, pokazao je vladin dokument, naglašavajući uticaj napora Berlina da skonča preterano oslanjanje na Kinu.

Do sada ove godine izdato je 51,9 miliona evra garancija, prema dokumentu nemačke vlade u koji je Reuters imao uvid. To je 14,37 puta manje od 745,9 miliona evra garancija koje su izdate tokom cele prošle godine.

Kina je 2016. godine postala najveći trgovinski partner Nemačke. Obe zemlje napredovale su od prodaje nemačkih preciznih mašina koje su omogućile Kini da postane glavni snabdevač proizvodne robe na globalnom tržištu.

Nova nemačka strategija za Kinu, predstavljena u julu, upozorava da bi ulaganja u fabrike u Kini mogla da dovedu do poklanjanja osetljivih tehnologija i predviđa nove mere za rešavanje tog bezbednosnog rizika nakon što je trgovina između dve zemlje dostigla rekordnih 320 milijardi dolara 2022. godine.

„Kina se promenila i zato naša politika prema Kini takođe treba da se promeni“, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Anelena Berbok. Prošlog novembra Berlin je uveo ograničenja na veličinu garancija koje daje vlada kako bi zaštitila investitore od političkih rizika kao što je eksproprijacija.

Kompanije mogu da investiraju i bez državnih garancija, što znači da su stvarne promene nivoa nemačkih ulaganja u Kinu verovatno manje od prikazanih u dokumentu, ali je obim izvoza opao. Nemačka je u julu prodala u Kini robu u vrednosti za 6,2 odsto nižoj u poređenju sa prošlom godinom, dok je njena prodaja u SAD porasla za 10,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...