SAD prve na listi

Nemačka ispred Kine po atraktivnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije

EkologijaEUSvetU fokusu

13.6.2023 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nemačka ispred Kine po atraktivnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije Nemačka ispred Kine po atraktivnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije
Nemačka je pretekla Kinu i postala druga najatraktivnija zemlja na svetu za ulaganja u obnovljive izvore energije, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak. Ovaj... Nemačka ispred Kine po atraktivnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije

Nemačka je pretekla Kinu i postala druga najatraktivnija zemlja na svetu za ulaganja u obnovljive izvore energije, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak.

Ovaj rezultat je ostvaren usled napora Nemačke da ubrza reformu tržišta električne energije i udalji se od fosilnih goriva, prenosi Reuters.

Na godišnjoj rang listi 40 najboljih tržišta obnovljive energije širom sveta koju je uradila konsultantska kuća EY, SAD su bile prvo rangirane, a Nemačka se popela za jedno mesto na drugu poziciju po prvi put u deceniji.

Nemačka je bila najveći evropski kupac ruskog gasa do rata u Ukrajini, a takođe se oslanjala na nuklearnu energiju i ugalj. Međutim, zatvorila je svoje poslednje tri nuklearne elektrane u aprilu.

„Iako je ovo glavna prekretnica u njegovom napretku ka ubrzanim ciljevima energetske tranzicije, verovatno će doći do povećanja upotrebe uglja u kratkom roku, kako bi se smanjili efekti prekida u snabdevanju električnom energijom“, navodi se u izveštaju.

Nemačka ima za cilj da obnovljivi izvori energije čine 80 odsto njenog energetskog miksa do 2030. godine. Trenutno, obnovljivi izvori energije čine 46 odsto ukupnog broja, u odnosu na 41 procenat na početku 2022. godine, navodi se u izveštaju.

SAD su zadržale svoju najvišu poziciju u indeksu, podržano usvajanjem Zakona o smanjenju inflacije prošle godine. Zakon je predvideo 369 milijardi dolara za ulaganja u energetsku bezbednost i klimatske promene.

Međutim, postoji blokada mreže projekata obnovljivih izvora koji čekaju da budu povezani na regionalne mreže. U izveštaju se navodi da iako je sektor vetra na moru porastao, cilj američke administracije da ima 30 gigavata vetra na moru do 2030. verovatno će biti promašen za 10 gigavata, prema trenutnim datumima izgradnje koje su objavili programeri.

Indija se pomerila ispred Australije na šestu poziciju u indeksu, zbog brzog rasta svoje industrije obnovljivih izvora energije, posebno solarne.

  • SUNCE

    13.6.2023 #1 Author

    Svaka čast.Nemacka se brzo preorijentisala ali me najviše iznenađuje Indija koja polako postaje svedska sila.

    Odgovori

  • Jj992

    13.6.2023 #2 Author

    Pa ipak, bez uglja nije mogla ove godine…

    Odgovori

  • MODESTY

    13.6.2023 #3 Author

    Ovo je za svaku pohvalu

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.6.2023 #4 Author

    Trenutno je Nemacka ispred Kine,brzo ce se to promeniti…

    Odgovori

  • MARA

    14.6.2023 #5 Author

    Nemaćka je vrlo fleksibilna

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #6 Author

    kinezi se sad samo zagrevaju

    Odgovori

  • jevtić

    14.6.2023 #7 Author

    Pametno ulaganje

    Odgovori

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #8 Author

    To je samo zbog toga sto Kina otvoreno sarađuje sa Rusijom, i bilo koji način smanjenja ulaganja u Kinu žele da spreče njihovu ekonomsku dominaciju. Kina ima daleko bolji ekološki program od bilo koje države

    Odgovori

  • Goga13

    25.6.2023 #9 Author

    Oni ispred Kine mogu biti samo trenutno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...