osnova za jeftinije snabdevanje strujom

Nemačka i Danska potpisale sporazum o saradnji u oblasti proizvodnje energije vetra

EUU fokusu

2.6.2023 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačka i Danska potpisale sporazum o saradnji u oblasti proizvodnje energije vetra Nemačka i Danska potpisale sporazum o saradnji u oblasti proizvodnje energije vetra
Nemačka i Danska potpisale su sporazum o povezivanju najmanje tri gigavata kapaciteta za proizvodnju energije vetra na danskom ostrvu Bornholm na kopno do početka... Nemačka i Danska potpisale sporazum o saradnji u oblasti proizvodnje energije vetra

Nemačka i Danska potpisale su sporazum o povezivanju najmanje tri gigavata kapaciteta za proizvodnju energije vetra na danskom ostrvu Bornholm na kopno do početka naredne decenije, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije.

„Projekat stvara osnovu za budući uvoz zelene električne energije u Nemačku i čini naše snabdevanje električnom energijom jeftinijim, sigurnijim i nezavisnijim od fosilnih goriva“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju, prenosi Reuters.

Prema sporazumu, dva gigavata će biti preneta u Nemačku, a 1,2 gigavata u Dansku, navodi se u saopštenju.

Operatori prenosnog sistema nemački (TSO) 50Hertz i danski Energinet, složili su se da svaki snosi polovinu troškova infrastrukture projekta.

Prošlog meseca, lideri sedam zemalja Evropske unije, uključujući Francusku, Nemačku i Holandiju, zajedno sa zemljama koje nisu članice EU, Norveškom i Britanijom, obećale su da će ubrzati svoje širenje vetroelektrana, razviti „energetska ostrva“ (povezane lokacije za proizvodnju obnovljivih izvora na moru) u cilju smanjenja emisija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...