Iskustva nordijskih zemalja velika podrška u energetskoj tranziciji

Srbija planira gotovo trostruko povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE

EkologijaSrbija

21.2.2023 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija planira gotovo trostruko povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE Srbija planira gotovo trostruko povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) dalje povećanje kapaciteta za proizvodnju... Srbija planira gotovo trostruko povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je cilj izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) dalje povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a da u svakom trenutku imamo sigurnost rada elektroenergetskog sistema.

„Srbija je čvrsto opredeljena za zelenu energetsku tranziciju, a svaka reforma zahteva vreme. Naš glavni zadatak je da ne gubimo vreme, da obezbedimo finansijska sredstva i odlučno i odgovorno sprovedemo reforme uz jasan i predvidiv zakonodavni okvir, ali da nijednog trenutka ne ugrozimo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema, već da ga učinimo održivim i snažnijim nego što je danas”, izjavila je Đedović na završnom skupu povodom inicijative “Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju”.

Dodala je da uz izmene zakona i aukcije koje su pripremi očekuju da se srednjoročno povećaju kapaciteti za proizvodnju energije iz OIE skoro tri puta.

„Nakon usvajanja izmena Zakona o korišćenju OIE, plan je da u aprilu budu raspisane aukcije za oko 400 megavata (MW) iz energije vetra, a pripremamo i plan aukcija za gradnju najmanje 1.000 MW novih kapaciteta u narednih nekoliko godina“, najavila je resorna ministarka.

Prema njenim rečima, iskustvo Norveške u energetskoj tranziciji, kao i iskustva drugih skandinavskih zemalja, veoma su značajna za Srbiju, bez obzira na razlike koje postoje između naših energetskih sistema.

“Norveška je zemlja koja je vlasnik svojih energetskih preduzeća i resursa, kojima se efikasno upravlja u korist građana i države. To je ono čemu teži i Srbija – da imamo energetsku nezavisnost i odgovorno i efikasno upravljanje energetskim kompanijama i prirodnim resursima, uz veliku posvećenost zaštiti životne sredine“, naglasila je Đedović.

Kroz proces reformi je, kako je rekla, planirano da se unapredi efikasnost donošenja odluka u najvećim domaćim energetskim kompanijama, da se optimizuju procesi i bolje upravlja rizicima, da imamo jake i stručne upravljačke timove i uspostavimo jasna pravila donošenja odluka.

Podsetila je i da je u toku izrada strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i nove Strategije razvoja energetike koji će biti svojevrsna „mapa puta” energetske tranzicije Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...