Saradnja u energetici tema sastanka ministarke Đedović I delegacije Norveške

Srbija u pripremi strateških planova za OIE

SrbijaU fokusu

17.11.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija u pripremi strateških planova za OIE Srbija u pripremi strateških planova za OIE
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa delegacijom Kraljevine Norveške, koju je predvodio zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik predsednika Vlade Norveške... Srbija u pripremi strateških planova za OIE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se sa delegacijom Kraljevine Norveške, koju je predvodio zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Bjeland Eriksen (Andreas Bjelland Eriksen), a na sastanku je bilo reči o produbljivanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike, iskustvima Norveške u energetskoj tranziciji i mogućnostima za investiranje norveških energetskih kompanija u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva rudarstva i energetike, Đedović je na sastanku ukazala da se energetski sistemi širom sveta suočavaju sa velikim izazovima, pre svega zbog rasta cena energije i energenata.

„Kako bismo osigurali energetsku bezbednost u narednim godinama, intenzivno radimo na izgradnji i planiranju novih energetskih kapaciteta“, rekla je Đedović i dodala da je u realizaciji planova Srbija otvorena za saradnju sa međunarodnim institucijama, ali i privatnim sektorom, prenosi agencija Beta.

Ministarka je navela da su u pripremi strateški planovi kako bi Srbija povećala učešće obnovljivih izvora energije i približila se ciljevima Zelene agende Evropske unije.

Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike

„U tom smislu dobrodošli su nam primeri dobre prakse“, istakla je miistarka i dodala da iskustvo Norveške umnogome može doprineti ubrzanju puta Srbije ka klimatskoj neutralnosti.

Andreas Bjeland Eriksen je rekao da je Norveška važan partner Evrope u vreme teške energetske krize i da je povećala izvoz gasa kako bi se odgovorilo na potrebe evropskih potrošača.

„Norveške kompanije su zainteresovane za saradnju sa Republikom Srbijom u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju bogato iskustvo u primeni naprednih tehnologija balansiranja energijom. Nordijski model saradnje može poslužiti kao dobar primer za energetsku saradnju na Zapadnom Balkanu“, poručio je Eriksen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...