Održana konferencija „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“

Srbiji potrebno veće korišćenje obnovljivih izvora energije

EkologijaSrbijaU fokusu

16.11.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbiji potrebno veće korišćenje obnovljivih izvora energije Srbiji potrebno veće korišćenje obnovljivih izvora energije
Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bi se brže napredovalo u energetskoj tranziciji, dostigla karbonska neutralnost, viši stepen... Srbiji potrebno veće korišćenje obnovljivih izvora energije

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bi se brže napredovalo u energetskoj tranziciji, dostigla karbonska neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetska efikasnost, rekla je ministarka za rudarstvo i energetiku Srbije Dubravka Đedović na konferenciji „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“.

„Građani Srbije prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora energije između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, što je kroz sistem kupac – proizvođač prvi put uvedeno u pravni sistem Srbije Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije“, rekla je Đedović, prenosi Danas.

Skup u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu održan je pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“, koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.

Đedović je rekla da su građani Srbije svesni da kroz zelenu energiju učestvuju u zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji.

Sijalica i planeta Zemlja
Foto: Pixabay.com

Direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković rekla je da je potrebna kontinuirana podrška razvoju inovacija i novih tehnologija da bi se podstaklo rešavanje izazova u oblasti zaštite životne sredine, primenom tehnoloških rešenja.

„U tome veliku važnost imaju razmena znanja i iskustava zbog čega je konferencija sa nordijskim partnerima prilika za domaće tehnološke kompanije da sagledaju aktuelne trendove i tehnologije i kreiraju nove prilike i pronađu partnere za razvoj novih rešenja za globalno tržište“, rekla je Danilović Grković.

Posle te konferencije o obnovljivim izvorima energije pod pokroviteljstvom Norveške, i ranije održane o održivoj poljoprivredi koju je vodila Danska, planirane su još dve konferencije, Švedska će predstaviti rešenja za odvajanje i reciklažu otpada 1. februra 2023. godine u Čačku, a Finska zelenu industriju i održivo poslovanje u Nišu 2. februara 2023. godine.

  • VERA

    20.11.2022 #1 Author

    Da imamo veci standars svi bi ugradili solarne panele.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...