biće dodeljeno najmanje deset cirkularnih vaučera u vrednosti od najviše 12.000 američkih dolara

Objavljen Javni poziv za saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija

BiznisInovacijeSrbija

1.11.2022 19:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljen Javni poziv za saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija Objavljen Javni poziv za saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija
Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) objavili su u utorak... Objavljen Javni poziv za saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) objavili su u utorak Javni poziv za saradnju nauke i privrede u oblasti cirkularnih inovacija.

Kako je rečeno na predstavljanju tog programa, biće dodeljeno najmanje deset cirkularnih vaučera u vrednosti od najviše 12.000 američkih dolara, prenosi Beta.

„Životna sredina postaje prioritet, a klimatske promene su usko vezane i za cirkularnu ekonomiju, jer je važno napustiti linearni model poslovanja i preći na cirkularni“, rekla je pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Na Javni poziv mogu da se prijave naučno-istraživačke organizacije u Srbiji koje sarađuju sa privredom ili nameravaju da ostvare takvu saradnju.

Kako je rečeno, Info-dan o javnom pozivu biće održan 17. novembra u Zgradi UN-a ili online.

Cirkularni vaučeri predstavljaju finansijski podsticaj za ostvarivanje ovakve saradnje, kroz nagrađivanje najboljih predloga u oblasti cirkularne ekonomije kojima se doprinosi ublažavanju klimatskih promena.

Kroz taj poziv identifikovaće se inovativna rešenja naučnoistraživačkih organizacija, primenjiva za privatno ili javno preduzeće i razvijena u saradnji sa njima.

Na taj način će biti poboljšana komercijalizacija zelenih inovacija i efikasna upotreba sirovina, energije i smanjenje štetnih emisija.

„Ovim projektom hoćemo da podržimo inovativna rešenja kada je reč o cirkularnoj ekonomiji i zato je najpozvaniji za ovo naučni sektor… Ova rešenja pomoći će privredi da izvrši zelenu transformaciju“, objasnio je vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene Miroslav Tadić.

Predložene inovativne inicijative bi trebalo da promovišu cirkularna i energetski-efikasna tehnička rešenja koja racionalno koriste resurse, promovišu nisko-ugljenični ili ugljenično-neutralni razvoj i poslovne modele koji bi mogli da ostvare značajne uticaje i održive rezultate vidljive u potražnji za rešenjem na tržištu.

Rok za dostavljanje prijava je 1. decembar do 17 časova. Više informacija o pozivu na sajtu cirkularnezajednice.rs.

Javni poziv je raspisan u okviru projekta „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji – Cirkularne zajednice“, koji sprovode resorno ministarstvo, UNDP i GEF od marta 2022. godine do marta 2027. godine.

Cilj projekta je podsticanje razvoja i podrška sprovođenju cirkularnih ideja, poslovnih modela i proizvoda javnih i privatnih preduzeća, radi smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...