Fond za inovativnu delatnost dodeljuje do 300.000 evra po projektu

Poziv za dodelu bespovratnih sredstava inovatorima otvoren do 15. novembra

InovacijePreduzetnik

1.11.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Poziv za dodelu bespovratnih sredstava inovatorima otvoren do 15. novembra Poziv za dodelu bespovratnih sredstava inovatorima otvoren do 15. novembra
Inovativnim preduzećima i timovima u Srbiji do 15. novembra je na raspolaganju novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije, podsetila je EU... Poziv za dodelu bespovratnih sredstava inovatorima otvoren do 15. novembra

Inovativnim preduzećima i timovima u Srbiji do 15. novembra je na raspolaganju novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava Evropske unije, podsetila je EU info mreža.

Sredstva u visini od 3,2 miliona evra kroz IPA projekat „Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća“ zajednički obezbeđuju Srbija i Evropska unija.

Evropska unija kroz nekoliko programa dodeljuje bespovratna sredstva preduzećima, preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama. Ta sredstva i programi implementiraju se kroz Fond za inovacionu delatnost i Razvojnu agenciju Srbije.

U zavisnosti od programa, Fond za inovacionu delatnost dodeljuje od 80.000 do 300.000 evra po pojedinačnom projektu, a preduzeća su za implementaciju projekta u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora, piše agencija Beta.

Na taj način, Fond zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja, kako se navodi, posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Ideje i inovativnost
Foto: Fond za inovacionu delatnost

Projektne prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih industrijskih sektora podnose se putem portala, a neophodna dokumenatcija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu nalaze se na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost.

Na konkurs „Srbija i EU – oprema za privredu“, namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, zadrugama i privrednim subjektima koji obavljaju proizvodnu/građevinsku delatnost, zainteresovani mogu da se prijave do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Iz budžetskih sredstava obezbeđeno je 1,9 milijardi dinara bespovratnih sredstava, dok su dodatna sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19, u iznosu od 10 miliona evra.

U pitanju je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita kod poslovnih banaka, odnosno finansijskog lizinga kod lizing kompanija.

Ministarstvo privrede Srbije sufinansira nabavku nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to u vidu bespovratne pomoći u iznosu od 25 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja, dok se 70 odsto neto vrednosti opreme finansira iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga kompanija (partnera na Programu), a pet odsto je učešće samog privrednog subjekta, piše u saopštenju.

 • LUKA

  6.11.2022 #1 Author

  Super podsticaj znacice svima a posebno mikro preduzecima

  Odgovori

 • VILENJAK

  7.11.2022 #2 Author

  Samo se nadam da će biti ispoštovani i oni koji nemaju političke veze i vezice…

  Odgovori

 • Tina

  8.11.2022 #3 Author

  Takva podrska znaci mnogim firmama

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...