Obnavljanje foruma ekonomske i tehničke saradnje

Premijer Kine u Nemačkoj

EUSvetVesti

20.6.2023 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Premijer Kine u Nemačkoj Premijer Kine u Nemačkoj
Kineski premijer Li Ćijang doputovao je u Berlin gde ga očekuje niz državnih i poslovnih razgovora u cilju „ispravnog rešavanja razlika“ i unapređenja veza... Premijer Kine u Nemačkoj

Kineski premijer Li Ćijang doputovao je u Berlin gde ga očekuje niz državnih i poslovnih razgovora u cilju „ispravnog rešavanja razlika“ i unapređenja veza sa Nemačkom, preneli su kineski državni mediji.

On se u utorak sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Sholz), a planiran je i njegov susret sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, prenosi South China Morning Post. Kineski premijer prisustvovaće kino-nemačkom forumu ekonomske i tehničke saradnje.

To je njegova prva državna poseta od preuzimanja dužnosti u martu, ističe novinska agencija Sinhua. Li će se sastati i sa nemačkim poslovnim liderima i posetiće kompanije u Bavarskoj, gde se nalazi sedište svetskih brendova kao što su Adidas, Alianz i Audi.

„Kineska strana spremna je da se uključi u iskrenu i dubinsku razmenu sa nemačkom stranom na osnovu principa međusobnog poštovanja, tražeći zajednički jezik uz zadržavanju razlika“, izjavio je kineski premijer po dolasku u prestonicu Nemačke. On je naglasio važnost „nastavka tradicionalnog prijateljstva“ i „prevazilaženja izazova“ u haotičnom svetu promena.

Poslednje zajedničke vladine konsultacije dve zemlje, održane su online između bivšeg kineskog premijera Li Kećijanga i nemačke kancelarke Angele Merkel, pre oko dve godine. Poslednji razgovor uživo na ovom nivou bio je 2018. godine. Nemački kancelar Šolc bio je prvi zapadni lider koji je posetio Kinu posle pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...