GRAĐANI SRBIJE OD 24. SEPTEMBRA MOGU NA KIPAR I Italija uvela olakšice, ali ništa od turizma

BiznisEUIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

22.9.2020 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GRAĐANI SRBIJE OD 24. SEPTEMBRA MOGU NA KIPAR I Italija uvela olakšice, ali ništa od turizma GRAĐANI SRBIJE OD 24. SEPTEMBRA MOGU NA KIPAR I Italija uvela olakšice, ali ništa od turizma
Građani Srbije moći će od 24. septembra da putuju na Kipar, odlučile su kiparske medicinske službe za nadzor i kontrolu infektivnih bolesti, a ambasada... GRAĐANI SRBIJE OD 24. SEPTEMBRA MOGU NA KIPAR I Italija uvela olakšice, ali ništa od turizma

Građani Srbije moći će od 24. septembra da putuju na Kipar, odlučile su kiparske medicinske službe za nadzor i kontrolu infektivnih bolesti, a ambasada Italije u Beogradu je saopštila da se od 21. septembra primenjuje novi režim za ulazak iz Srbije i da su uvedene određene olakšice.

Kako je preneo kiparski portal offsite.com.cy., Srbija se našla u grupi sa još šest zemalja koje nisu članice EU, niti Šengena, a koje uz negativan PCR test mogu da uđu na Kipar.

Foto; Pixabay.com/Kipar

Kako prenose kiparski mediji naša zemlja je iz grupe G prešla u grupu B gde se nalaze zemlje sa malim rizikom od korona virusa, a postoji šansa da pređe i u grupu A u kojoj su države sa izuzetno malim rizikom.

Trenutno smo u grupi B u kojoj su zemlje u kojima je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih manji od jedan odsto, ili koje imaju jednog zaraženog na 100.000 stanovnika.

Za ulazak na Kipar od 24. septembra naši građani će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Građani država iz grupe A mogu slobodno da uđu na Kipar, bez testa i samoizolacije.

Italija uvela olakšice za ulazak građanima Srbije

Uredbom Ministarstva zdravlja Republike Italije od 21. septembra Srbija je uvrštena na listu E, tako da je iz Srbije sada moguće ući u Italiju samo ukoliko postoje sledeći razlozi, a to su: rad, zdravstveni razlozi, studiranje, apsolutna hitna potreba, povratak na mesto boravišta, stanovanja ili prebivališta, saopštila je Ambasada.

Takođe, mogu ući lica koja su u dokazanoj i stabilnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengena, ili sa fizičkim licima koja imaju stalni boravak u Italiji (osobe sa dugim boravkom), koja su se uputila u mesto boravišta/stanovanja/prebivališta svog partnera (u Italiji).

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

Kako se precizira, ovi navedeni razlozi ne odnose se na turistička putovanja.

Pri ulasku je neophodno pokazati na uvid ličnu izjavu (autodićiarazione).

Foto: Tanjug/AP/Italija

Za one koji ulaze u Italiju svakako ostaje na snazi obaveza karantina za boravke koji su duži od 120 sati, zajedno sa drugim izuzecima, ukazuje se u saopštenju.

“Ovo je važan pomak, koji je načinjen zahvaljujući značajnim rezultatima koje je Srbija postigla u borbi protiv korona virusa”, izjavio je ambasador Karlo Lo Kašo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...