GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE KORISTE PLATNE KARTICE Kupci žele mogućnost bezgotovinskog plaćanja na pijacama

BankeNovacSrbijaVesti

9.11.2020 17:21 Autor: Marko Miladinović 3

GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE KORISTE PLATNE KARTICE Kupci žele mogućnost bezgotovinskog plaćanja na pijacama GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE KORISTE PLATNE KARTICE Kupci žele mogućnost bezgotovinskog plaćanja na pijacama
U skoro svakom novčaniku naših sugrađana nalazi se makar po jedna debitna kartica, rezultati su najnovijeg MasterIndex Srbija istraživanja kompanije Mastercard. Pored 91 odsto... GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE KORISTE PLATNE KARTICE Kupci žele mogućnost bezgotovinskog plaćanja na pijacama

U skoro svakom novčaniku naših sugrađana nalazi se makar po jedna debitna kartica, rezultati su najnovijeg MasterIndex Srbija istraživanja kompanije Mastercard.

Pored 91 odsto ispitanika koji poseduju debitnu karticu, 27 odsto poseduje kreditnu karticu, dok 22 odsto njih ima obe vrste platnih kartica.

Da se kartice redovno i koriste govore podaci da je svaka treća kartica svakodnevno u upotrebi, dok se još 35 odsto njih koristi nekoliko puta nedeljno.

Debitne kartice se u Srbiji najviše koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština (65 odsto), odeće i obuće (42 odsto) i goriva (33 odsto). Za razliku od njih, kreditne kartice se najčešće upotrebljavaju prilikom kupovine odeće i obuće (53 procenata) i nameštaja i kućnih aparata (51 procenat).

Foto: Pixabay.com

Zanimljivo je i da su platne kartice sve češći izbor prilikom različitih kupovina, plaćanja i rezervacija na internetu, što je izjavilo 30 odsto korisnika debitnih i 48 odsto korisnika kreditnih kartica.

Rezultati MasterIndex istraživanja pokazuju da građani kao najveću prednost kartičnih plaćanja vide jednostavnost korišćenja i mogućnost da svojim sredstvima pristupe bilo kada i bilo gde, dok se petina korisnika odlučuje za konkretnu platnu karticu ukoliko ona predstavlja objedinjeno rešenje koje će im omogućiti da plaćaju i u zemlji i inostranstvu.

Kada je u pitanju novčani iznos preko koga se ispitanici najčešće odlučuju za upotrebu platnih kartica, čak 71 odsto njih izjavilo je da su to vrednosti veće od 4.000 dinara.


Pijace su istaknute kao lokacije na kojima bi korisnici najviše voleli da imaju omogućenu opciju za plaćanje karticama (30 procenata), a među najčešćim odgovorima našle su se i male lokalne radnje (29 procenata), kiosci (27 procenata), javne ustanove i komunalne kompanije (25 procenata) i kurirske službe (24 procenta).

Tagovi
NOVAC
  • Danijela

    9.11.2020 #1 Author

    Svakako je laksa za koriscenje od papirnog novca.

    Odgovori

  • Dux

    11.11.2020 #2 Author

    Praktičnija za upotrebu. Pogotovo bezkontaktna koja sada postoji

    Odgovori

  • GINKO

    7.4.2022 #3 Author

    Mnogo se lakse funkcioniše i malo manje para troši.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...