GRADSKI HOTELI ĆE UZ POMOĆ DRŽAVE PREŽIVETI DO NOVE GODINE Hotelijeri zadovoljni merama, spremni za dolazak stranih turista

BiznisFirme u fokusuSrbijaTurizamU fokusuVesti

22.8.2020 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GRADSKI HOTELI ĆE UZ POMOĆ DRŽAVE PREŽIVETI DO NOVE GODINE Hotelijeri zadovoljni merama, spremni za dolazak stranih turista GRADSKI HOTELI ĆE UZ POMOĆ DRŽAVE PREŽIVETI DO NOVE GODINE Hotelijeri zadovoljni merama, spremni za dolazak stranih turista
Nove mere države za gradske hotele pomoći će da taj sektor preživi do Nove godine, nakon što su hoteli u gradskim sredinama ili bili... GRADSKI HOTELI ĆE UZ POMOĆ DRŽAVE PREŽIVETI DO NOVE GODINE Hotelijeri zadovoljni merama, spremni za dolazak stranih turista

Nove mere države za gradske hotele pomoći će da taj sektor preživi do Nove godine, nakon što su hoteli u gradskim sredinama ili bili zatvoreni ili radili sa svega tri do pet odsto popunjenosti kapaciteta u poslednjih pet meseci, izjavio je profesor i direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

Prema njegovim rečima, ni do kraja godine ne postoji optimizam po pitanju oživljavanja međunarodnog turizma, ali će mere države pomoći našim hotelijerima da se pripreme za proleće, kada se i svi evropski hotelijeri pripremaju za dolazak stranih turista.

„Mi se sada oslanjamo na domaće turiste, a domaći turizam je pokazao dobre rezultate u banjskim i planinskim centrima, ali gradovi su dosta teško prolazili. Zbog toga ove mere države HORES pozdravlja i smatra da će hotelijeri, kada pandemija prođe, to vratiti državi za neke druge namene“, rekao je Genov za Tanjug.

Hotelijeri su, kaže, direktnom subvencijom od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu prezadovoljni i dodao da je to bila najprimerenija mera s obzirom da su smeštajne jedinice glavni proizvod jednog hotela.

Država je pokazala, dodaje Genov, da hotelski sektor vidi kao generator rasta i razvoja ne samo turizma, već i čitave ekonomije.

Govoreći o poslovanju hotela u proteklih nekoliko meseci, Genov je rekao da je u jednom momentu u Beogradu od 116 kategorisanih hotela radilo samo 42.

Kaže da je popunjenost kapaciteta tih hotela bila između tri i pet odsto, što je, ističe, za oko 90 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Takva situacija u gradskim hotelima, naglašava Genov, nije obezbeđivala ni minimum za poslovanje.

Država je za ovu meru iz budžeta izdvojila 1,2 milijarde dinara za ukupno 13.372 smeštajne jedinice u hotelima koji se nalaze u 27 gradova Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...