Uspeh domaće vojne industrije na sajmu u Atini

Grčka armija koristiće rakete srpskih kompanija

SrbijaVesti

15.7.2021 10:46 Autor: Marko Andrejić

Grčka armija koristiće rakete srpskih kompanija Grčka armija koristiće rakete srpskih kompanija
Srpske kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema, EDePro i Green Power Turbine Systems, jedine su kompanije iz naše zemlje... Grčka armija koristiće rakete srpskih kompanija

Srpske kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema, EDePro i Green Power Turbine Systems, jedine su kompanije iz naše zemlje koje su nastupile na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi „DEFEA 2021“ koji se održava u Atini.

Zajedničkim nastupom na privrednoj izložbi u glavnom gradu Grčke dve kompanije prikazale su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima, ali i turbomlaznog pogona. Kompanija Green Power Systems jedini je proizvođač motora ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

– Izlaganje na sajmovima naoružanja i vojne tehnike je logičan sled naših poslovnih aktivnosti koje se odvijaju već nekoliko godina. Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je grčka armija novi korisnik naše rakete G2000 nakon uspešnog testiranja na njihovom poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Drago nam je da se Grčka, jedna od zemalja sa najvećim vojnim budžetom u ovom delu Evrope, odlučila za srpskog proizvođača – rekao je Lazar Igrutinović, direktor marketinga i prodaje dve kompanije.

Kako navodi, ovi proizvođači gotovo svih komponenti u Srbiji spremni su da ponude široku lepezu proizvoda na sve zahtevnijem globalnom tržištu, koje cilja sve više zemalja tokom godina.

Foto: EDePro/Green Power Turbine Systems

– Green Power Turbine Systems je nastavio aktivno učešće na sajmovima naoružanja i nakon  nastupa na sajmu IDEX ove godine u Abu Dabiju izložio je svoju gamu turbo motora. Posebno interesovanje vlada za turbomlazni motor TJE-200 motor koji se nalazi u serijskoj proizvodnji – istakao je Igrutinović.

Rakete G2000 i G2000/52 prikazane su svetskoj javnosti prvi put na sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju 2017. godine. Unapređenje rakete sastoji od novog motora i u odnosu na rusku original koji je imao domet od 20 kilometera, domet je sada povećan na 40 kilometara. Rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput ruskog „BM-21“ ili slovačkog „RM-70“.

Tagovi
SAJAM VESTI

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.