Grčki ministar turizma Haris Teoharis predstavio plan ove države za turističku sezonu

Koji uslov morate da ispunite da biste ove godine letovali u Grčkoj

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

10.3.2021 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs

Koji uslov morate da ispunite da biste ove godine letovali u Grčkoj Koji uslov morate da ispunite da biste ove godine letovali u Grčkoj
Grčka planira da od 14. maja otvori svoje granice i pokrene turističku sezonu, izjavio je ministar turizma Haris Teoharis ove zemlje, govoreći na berlinskom... Koji uslov morate da ispunite da biste ove godine letovali u Grčkoj

Grčka planira da od 14. maja otvori svoje granice i pokrene turističku sezonu, izjavio je ministar turizma Haris Teoharis ove zemlje, govoreći na berlinskom međunarodnom sajmu turizma ITB 2021, koji se ove godine održava online.

Uz predstavljanje ovogodišnjeg promotivnog slogana „Sve što želite je Grčka“, ministar je pozvao međunarodnu javnost da poseti Grčku ove godine.

„Sad i zauvek, da biste ponovo imali osmeh na licu, sa željom da nam se vrati normalan život, sve što želite je Grčka“, rekao je Teoharis.

Ministar turizma Grčke objasnio je da će se svi ovi planovi ostvarivati uz poštovanje epidemioloških mera u suzbijanju korona virusa, prenosi Tanea.gr.

On je istakao da je Grčka spremna da dočeka turiste i da je napravljen kompletan protokol za leto 2021. godine.

Uslovi za turiste

Kako je objasnio u tom kontekstu, turisti će biti dobrodošli ako ispune jedan od sledeća tri uslova:

  1. Da su primili dve doze vakcine (potvrda o vakcinaciji)
  2. Da imaju antitela (ukoliko su preležali koronu)
  3. Da poseduju negativan PCR test

Istakao je i da pored ove tri mere, svi turisti mogu biti podrvrgnuti nasumičnom testiranju, kao što je rađeno prošle godine.

Razlika u odnosu na prošlu godinu će biti upotreba brzih testova, tako da se više neće čekati 24 sata na rezultate i eventualni odlazak u karantin, već će oni koji budu morali u izolaciju odmah biti poslati u odgovarajuće ustanove. Naglasio je i da će sve troškove ovih nasumičnih testiranja i smeštaja u izolaciji snositi Grčka, a ne strani turisti.

Govoreći o zdravstvenim merama, Teoharis je rekao da se svi propisi koji važe za građane Grčke, odnose i na strane goste koji dolaze, dodajući da su epidemiološke mere na popularnim turističkim destinacijama pojačane, kao i da je prioritet da zaposleni u ugostiteljstvu budu vakcinisani do početka sezone, odmah nakon najugroženijih kategorija stanovništva.

Grčki ministar je naglasio da je Grčka spremna da garantuje zdravlje i sigurnost svakom turisti.

Međutim, nije definisao koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se pretpostavlja da će sva cepiva biti prihvatljiva.

U Grčkoj je u utorak bila dramatična situacija sa korona virusom. Naime, u poslednja 24 sata zaraženo je 3.215 osoba, preminulo je 46 obolelih, dok su na respiratorima čak 484 pacijenta.

Tagovi
BIZNIS GRČKA

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.