Oko 8.000 farmera marširalo u grčkoj prestonici

Grčki poljoprivrednici napuštaju Atinu posle celodnevnog protesta

SvetVesti

21.2.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Grčki poljoprivrednici napuštaju Atinu posle celodnevnog protesta Grčki poljoprivrednici napuštaju Atinu posle celodnevnog protesta
Hiljade grčkih poljoprivrednika, koji su skoro 24 časa protestovali kod parlamenta u Atini, počeli su da napuštaju glavni grad. Oko 8.000 farmera marširalo je... Grčki poljoprivrednici napuštaju Atinu posle celodnevnog protesta

Hiljade grčkih poljoprivrednika, koji su skoro 24 časa protestovali kod parlamenta u Atini, počeli su da napuštaju glavni grad.

Oko 8.000 farmera marširalo je u utorak u centru Atine, a prema podacima policije, 137 traktora, desetine kombija i kamiona sa grčkim zastavama bilo je parkirano na atinskom trgu Sintagma, prenosi Beta.

„Demonstracije su bile veličanstvene i vlada mora da napravi više ustupaka i reši naše probleme, posebno one koji se tiču troškova energije“, rekao je jedan od učesnika koji je u Atinu došao iz 300 kilometara udaljene Kardice.

„Bez poljoprivredne proizvodnje nema budućnosti u Grčkoj“, pisalo je na transparentu koji su istakli poljoprivrednici.

Grčki protesti počeli su pre mesec dana blokadama puteva, a mobilizacija grčkih poljoprivrednika slična je mobilizaciji farmera u drugim evropskim zemljama.

„Evropska politika je omča oko vrata. Ovde smo da izrazimo solidarnost sa našim kolegama u Evropi“, rekao je Manolis Karkadatsos, predsednik poljoprivrednih udruženja sa Krita.


Grčki farmeri, koji narednih dana treba da odluče o daljim koracima, zahtevaju kontrolu uvoza, smanjenje poreza na gorivo, bolje cene za svoje proizvode i manje stroge ekološke propise EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...