GUBICI SVETSKE EKONOMIJE 126 MILIJARDI DOLARA Najveći uticaj na trgovinu imale Kina, SAD i EU

SvetVesti

29.6.2020 10:10 Autor: Marija Jovanović 0

GUBICI SVETSKE EKONOMIJE 126 MILIJARDI DOLARA Najveći uticaj na trgovinu imale Kina, SAD i EU GUBICI SVETSKE EKONOMIJE 126 MILIJARDI DOLARA Najveći uticaj na trgovinu imale Kina, SAD i EU
Novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) pokazuje da je svetska ekonomija zbog pandemije korona virusa u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara. Iako je... GUBICI SVETSKE EKONOMIJE 126 MILIJARDI DOLARA Najveći uticaj na trgovinu imale Kina, SAD i EU

Novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) pokazuje da je svetska ekonomija zbog pandemije korona virusa u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara.

Iako je većina zemalja doživela neki oblik zatvaranja, najveći uticaj na trgovinu imale su Kina, SAD i EU koje čine 63 odsto svetskog uvoza lanca snabdevanja i 64 odsto izvoza. Zbog toga ITC navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara usled pandemije.  

Prema izveštaju ITC, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo oko 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Potpuni efekti krize još uvek nisu vidljivi, jer je većina zemalja počela da zatvara granice krajem marta i aprila“, navode iz ITC, a podaci za ove mesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja izveštaja.

Foto: Pixabay.com

Blokade u Kini, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Americkim Državama (SAD) imale su najveci uticaj na međunarodnu trgovinu, jer su ove tri ekonomije, kako se navodi u istraživanju, glavni igrači u globalnim lancima snabdevanja, pa su zato važni uvoznici sirovina, delova i komponenti.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici izgubiće više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 odsto tih gubitaka povezano je sa privremenim prekidom lanca snabdevanja sa EU.

Evidentno je da Covid-19 ima snažan uticaj na globalnu trgovinu, a izveštaj ITC pokazuje da je virus posebno uticao na mala i srednja preduzeća (MSP). Pandemija je ozbiljno pogodila više od 55 odsto svih malih i srednjih preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...