GUBITAK LUFHANSE U DRUGOM KVARTALU Prihod manji za 1,5 milijardu evra

EUVesti

6.8.2020 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

GUBITAK LUFHANSE U DRUGOM KVARTALU Prihod manji za 1,5 milijardu evra GUBITAK LUFHANSE U DRUGOM KVARTALU Prihod manji za 1,5 milijardu evra
Nemačka aviokompanija Lufthansa objavila je u četvrtak da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto gubitak od 1,49 milijardi evra, jer je pandemija... GUBITAK LUFHANSE U DRUGOM KVARTALU Prihod manji za 1,5 milijardu evra

Nemačka aviokompanija Lufthansa objavila je u četvrtak da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto gubitak od 1,49 milijardi evra, jer je pandemija korona virusa praktično zaustavila avio-saobraćaj.

Kompanija je takođe procenila da se potražnja za avionskim prevozom neće vratiti do 2024. godine na nivo na kojem je bila pre pandemije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Neće biti brzog oporavka, pre svega na dugolinijskim rutama”, naveo je glavni izvršni direktor Karsten Špor (Carsten Spohr) u uvodnom delu kvartalnog izveštaja o poslovanju.

Lufthansa je saopštila da je u periodu april-jun prevezla 96 odsto manje putnika i zabeležila pad prihoda od 80 procenata. Prihod aviokompanije u tom periodu je 1,9 milijardi evra, u poređenju sa 9,6 milijardi evra ostvarenih u istom kvartalu 2019.

Najveći deo prihoda kompanije potiče od kargo transporta i sektora za održavanje, a ne od prevoza putnika. Njen sektor kargo prevoza zabeležio je profit od 299 miliona evra, što je ogroman skok u odnosu na devet miliona evra godinu dana ranije.

Lufthansa je postigla dogovor sa nemačkom vladom o državnoj pomoći u iznosu od devet milijardi evra, koja će joj omogućiti da nastavi da leti, i procenjuje da će iz korona krize izaći kao manja avio-kompanija sa gubitkom 22.000 radnih mesta zbog programa redukcije troškova.

Lufthansa je pokrenula letove na kratkim relacijama ovog leta, ali je u julu ta usluga dostigla tek oko 20 posto prošlogodišnjeg nivoa. U kompaniji kažu da će kapacitete na kratkim i srednjim linijama povećati na 40 procenata u trećem kvartalu, a na dugim rutama na 20 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...