Saudijski proizvođač nafte poručuje da ovaj događaj neće uticati na njegovo poslovanje

Hakeri došli do podataka kompanije Aramco, traže 50 miliona dolara

SvetVesti

22.7.2021 12:59 Autor: Marko Miladinović 0

Hakeri došli do podataka kompanije Aramco, traže 50 miliona dolara Hakeri došli do podataka kompanije Aramco, traže 50 miliona dolara
Najbogatiji svetski proizvođač nafte Saudi Aramco potvrdio je za BBC da su njegovi interni podaci „procureli“ preko jednog od njegovih izvođača radova. Datoteka koja... Hakeri došli do podataka kompanije Aramco, traže 50 miliona dolara

Najbogatiji svetski proizvođač nafte Saudi Aramco potvrdio je za BBC da su njegovi interni podaci „procureli“ preko jednog od njegovih izvođača radova. Datoteka koja je otišla u ruke trećim licima sada se navodno koristi kao sredstvo za iznudu 50 miliona dolara od kompanije.

Aramco je naveo da je „nedavno saznao za indirektno otkrivanje ograničene količine kompanijskih podataka kojima su raspolagali nezavisni izvođači radova“.

Saudijski energetski div nije saopštio o kojoj firmi je reč niti da li je izvršilac radova hakovan ili su poverljivi podaci otkriveni na neki drugi način.

„Do curenja podataka nije došlo probijanjem našeg sistema, događaj nema uticaja na naše poslovanje, a kompanija i dalje održava snažnu sajber bezbednost“, dodali su iz kompanije Aramco.

Iznuđivači su došli u posed jednog terabajta podataka, izvestila je ranije agencija AP, pozivajući se na web stranicu na darknetu (deo šifrovane mreže na internetu koji je dostupan samo putem specijalizovanih alata koji omogućavaju anonimnost), prenosi Tanjug. Na toj stranici je saudijskoj kompaniji ponuđeno brisanje podataka u zamenu za 50 miliona dolara u kriptovaluti, a za sada nije poznato ko stoji iza zahtevane otkupnine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...