nasa iznenađena dostignućem letelice

Helikopter na Marsu prkosi projekcijama životnog veka

Hi-techLifestyleSvetVesti

20.11.2021 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Helikopter na Marsu prkosi projekcijama životnog veka Helikopter na Marsu prkosi projekcijama životnog veka
Helikopter Ingenuity, američke svemirske agencije NASA, koji se nalazi na planeti Mars, i za koga se prvobitno očekivalo da će obaviti pet letova tokom... Helikopter na Marsu prkosi projekcijama životnog veka

Helikopter Ingenuity, američke svemirske agencije NASA, koji se nalazi na planeti Mars, i za koga se prvobitno očekivalo da će obaviti pet letova tokom mesec dana na Crvenoj planeti, nadmašio je sve projekcije dužine svoje misije, i sada se bliži sedmom mesecu i 16. letu.

NASA je planirala taj let da obavi već u subotu. Složeni helikopterski sistem sa nekoliko rotora i motora, i njegove kamere, pomogli su svemirskoj agenciji da isplanira kretanje rovera Perseverans koji istražuje krater Jezero, tako što buši stene i uzima uzorke da bi se pronašli eventualni znakovi drevnog života, piše UPI.

Dugovečnost helikoptera je još značajnija jer su mnogi njegovi delovi komercijalno dostupni kao komponente za zemaljske bespilotne letelice ili kompjutere, rekao je Tedi Canetos (Teddy Tzanetos), vođa NASA Ingenuiti tima.

„Bilo koji let bi mogao biti poslednji, rekao je Canetos i dodao da se niko od njih ne bi iznenadio ako bi se neki od delova letelice oštetili (pokvarili), jer bi svakako došli do nekih novih podataka i otkrića, a pre svega razumevanja leta na nekoj drugoj planeti.

Ipak, uprkos pripremama za kraj, preostali tim tehničara i inženjera Ingenuitija ne vidi znake neuspeha, rekao je Canetos. Helikopter je sleteo na Mars sa roverom Perseverance u februaru, a prvi put je poleteo u aprilu.

„Ne postoji eksplicitni deo sistema letenja koji nam pokazuje znake problema ili starenja letelice, s obzirom na to da je na Marsu više od šest meseci“, rekao je on i dodao da su veoma zadovoljni misijom i da će im ona biti od velike pomoći za buduće letove na Marsu ili nekim drugim planetama.

NASA je krajem aprila objavila da će na ovom projektu zadržati isti tim, sa malo članova, kako bi planirali i buduće letove. Troškovi misije iznose oko 80 miliona dolara, te bi svako povećanje broja ljudi koji rade na projektu biti minimalno u skladu sa potencijalnim otkrićima i potrebama, rekla je u aprilu Lori Glaze, direktorka NASA-inog Odeljenja za planetarnu nauku.

U međuvremenu NASA proučava kako bi se softver za letenje mogao ponovo ažurirati da bi bi se povećala visina za buduće letove Ingenuiti, trenutno ograničenu na nešto manje od 40 stopa, rekao je Canetos.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...