svi tržišni inputi su poskupeli

Hleb po staroj ceni do 11. maja, uprkos nezadovoljstvu pekara

SrbijaVesti

6.4.2022 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Hleb po staroj ceni do 11. maja, uprkos nezadovoljstvu pekara Hleb po staroj ceni do 11. maja, uprkos nezadovoljstvu pekara
Vlasnici pojedinih trgovačkih radnji najavili su pre dva dana poskupljenje hleba „sava“ čija je cena ograničena na maksimalno 46 dinara i primili mesečne uplate... Hleb po staroj ceni do 11. maja, uprkos nezadovoljstvu pekara

Vlasnici pojedinih trgovačkih radnji najavili su pre dva dana poskupljenje hleba „sava“ čija je cena ograničena na maksimalno 46 dinara i primili mesečne uplate po ceni od 60 dinara, ali su jutros potrošačima ipak vratili novac.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica rekao je za Betu da cena hleba „sava“ ostaje ograničena do 11. maja do kada traje uredba kojom je ona regulisana do maksimalnog iznosa od 46 dinara.

Pralica je rekao da pekari i dalje dobijaju brašno po 30 dinara iz robnih rezervi, a da je u slobodnoj prodaji ono od 55 do 58 dinara po kilogramu i da bi vekna tog hleba, ako bi se pravio od brašna po tržišnoj ceni, trebalo da košta od 60 do 70 dinara.

Dodao je da bi hleb „sava“ od brašna iz robnih rezervi po ceni od 30 dinara, kada se uračunaju poskupljenja energenata i ostalih sirovina, jer je samo kvasac poskupeo 40 odsto, trebalo da košta oko 50 dinara.

On je rekao da pekari zbog slabe kupovne moći potrošača „balansiraju“ cenu hleba, ali i ostalih proizvoda da ne bi pala prodaja.

Pekari, kako je rekao imaju mnogo problema zbog nedostatka radne snage, zbog čega je i ona posklupela i povećala troškove poslovanja.

Pralica je podsetio da je brašno prošle godine koštalo 28 dinara po kilogramu, a da je sada u slobodnoj prodaji skuplje za oko 100 odsto.

Za sledeću nedelju je najavio sastanak pekara na kome će se razgovarati o tekućim problemima u tom sektoru. 

Pekar Zoran Grubanovski rekao je da je zarada na vekni „sava“ minimalna, ali da pekari potrošačima uz hleb prodaju još nešto od proizvoda i da se tu nalazi „neka kalkulacija“.

Na pitanje zašto većina pekara prodaje hleb „sava“ po 45 dinara, ako je maksimalna 46, Grubanovski je rekao da su cenu za taj jedan dinar spustili zbog toga što imaju problem sa vraćanjem kusura, pa su ga se odrekli uprkos tome što im je proizvodnja na granici rentabilnosti. 

  • SUNCOKRET

    6.4.2022 #1 Author

    To znači da će poskupeti 12.5 što je jako blizu.

    Odgovori

  • DANA

    6.4.2022 #2 Author

    Kad poskupi hleb sve će da skoči nemormalno

    Odgovori

  • DEKSI

    6.4.2022 #3 Author

    Jos i to da poskupi, veselo.

    Odgovori

    • IVAN

      11.11.2022 #4 Author

      Nista novo…nije samo gorivo sve poskupljuje

      Odgovori

  • DJORDJE1

    6.4.2022 #5 Author

    Cene svih proizvoda rastu, pa je normalno da tako bude i sa cenom hleba…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.4.2022 #6 Author

    Vestacki se odrzava cena jos mesec dana…

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #7 Author

    Pa zar vec nije poskupeo?

    Odgovori

  • MARA

    6.4.2022 #8 Author

    Cena hleba ograničena, kao i kurs evra..

    Odgovori

  • BRANA19

    7.4.2022 #9 Author

    Negde je vec i poskupelo..

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    7.4.2022 #10 Author

    I pored ovoga, mnogi neće imati novca ni za nižu cenu hleba.

    Odgovori

  • Bella

    7.4.2022 #11 Author

    Samo cena hleba i moze da stagnira. Videcemo ostalo.

    Odgovori

  • MARIJANA

    7.4.2022 #12 Author

    Bar nesto da ostane po starom

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    7.4.2022 #13 Author

    Pravićemo domaći, previše brašna je narod već stavio u zalihe…

    Odgovori

  • kaćica

    13.4.2022 #14 Author

    Dobra vest.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.