Indijska verzija vakcine AstraZeneca nema evropsku podršku

Hoće li novi pasoši za vakcinisane ograničiti putovanja za stanovnike Afrike i Indije u EU?

AnalizaSvetU fokusuVesti

5.7.2021 17:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hoće li novi pasoši za vakcinisane ograničiti putovanja za stanovnike Afrike i Indije u EU? Hoće li novi pasoši za vakcinisane ograničiti putovanja za stanovnike Afrike i Indije u EU?
Kada su prošle nedelje objavljene vesti da novi sistem pasoša za vakcinisane u zemlje Evropske unije neće pustiti primaoce verzije vakcine AstraZeneca indijske proizvodnje... Hoće li novi pasoši za vakcinisane ograničiti putovanja za stanovnike Afrike i Indije u EU?

Kada su prošle nedelje objavljene vesti da novi sistem pasoša za vakcinisane u zemlje Evropske unije neće pustiti primaoce verzije vakcine AstraZeneca indijske proizvodnje pod nazivom Covishield, došlo je do velike osude javnosti, prenosi Quartz Africa.

„Ovi događaji su zabrinjavajući, s obzirom na to da je vakcina Covishield bila okosnica doprinosa EU međunarodnom sistemu COVAX u programima vakcinacije afričkih država“, istakli su u Afričkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

U isto vreme, izvršni direktor indijskog Instituta za serume i proizvođača Covishield vakcina Adar Punavala (Adar Poonavalla) napisao je na svom Twitter nalogu: „Preduzeo sam sve potrebne mere i nadam se da ću uskoro rešiti ovo pitanje.“

Kontroverza oko pasoša za vakcinisane potiče iz činjenice da je Covishield teoretski već odobren u EU, Velikoj Britaniji i od Svetske zdravstvene organizacije. Ali EU razlikuje dve licencirane AstraZeneca vakcine, te Vaxzevria verziju dozvoljava, za razliku od ove koja je proizvedena u Indiji. Covishield je po obimu glavna vakcina koja se distribuira u Africi i Indiji.

Ovaj potez je ograničio Afrikance i Indijce od bilo kakve perspektive da putuju u evropske zemlje. Prvog jula, međutim, mali broj evropskih zemalja je odobrio vakcinu Covishield, pružajući nadu da će i više zemalja u bloku uskoro moći da je legalizuje.

Ali profesor virusologije i predsednik ministarskog stručnog savetodavnog odbora za Covid-19 u Nigeriji Ojevale Tomori (Oievale Tomori) napominje da je koncept Covid-pasoša od početka pogrešan i strahuje se da će ove vrste propusnica stvoriti pogrešan utisak – da će vakcine koje nisu odobrile određene zemlje biti lošijeg kvaliteta.

„Celu ideju pasoša za vakcinisane treba ukinuti dok svi ne budemo imali pristup vakcinama“, zaključuje Tomori.

Pasoš za vakcinisane nesrazmerno utiče na Afrikance i Indijce

U afričkim zemljama i Indiji većina isporučenih doza vakcina pripada onim markama koje nisu priznate od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

Najnovije vesti ukazuju da evropski sistem Covid-pasoša priznaje samo BioNTech-Pfizer, Modernu, Vaxzevria verziju AstraZeneca vakcine, Johnson & Johnson, te sve evropske i američke vakcine koje je odobrila EMA i Svetska zdravstvena organizacija,

Međutim, sistem ne prepoznaje druge vakcine koje je odobrila SZO, kao što su kineske vakcine Sinopharm i Sinovac, kao i druge dve marke vakcine AstraZeneca koje proizvode Institut za serum u Indiji Covishield i SKBio u Republici Koreji.

Prema podacima koje je prikupila SZO, doze vakcina koje je odobrila EMA obuhvataju manje od 13 odsto doza isporučenih u Africi. Prema izveštaju New Indian Express, više od 90 odsto doza primenjenih u Indiji pripadaju varijanti Covishield.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti Covid-19, 61 odsto odrasle populacije u EU primilo je najmanje jednu dozu Covid-19 vakcine, a 39 odsto je potpuno vakcinisano, u poređenju sa Afrikom, gde je samo dva procenta populacije primilo najmanje jednu dozu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...